АкцентСветът

Ако ще правим индустрия, без да разчитаме на други сектори, ни е нужна индустриална стратегия

Интересно беше проучването на Грийнпийс, защото показа няколко основни тренда: че пазарът най-вероятно ще изключи въглищата, както и здравната характеристика. През октомври си стиснахме ръцете и се разбрахме да има план, но не го видяхме. Отново има забавяне. Вероятно нещата ще се уталожат до лятото. Министерството и управляващите се стараят да постигнат целите – говорим за 30% възобновяема енергия. Друга важна тема е ЕЕ, в която трябва стабилно да инвестираме. Националният фонд за декарбонизация трябва тепърва да бъде структуриран. Всичко е комплексно и тези неща трябва да са част от стратегията. Не може да представиш план в Европа и после да правиш енергийна стратегия. Да не говорим, че стратегията трябва да е и индустриална – след като имаме ограничения откъм емисии, какво ще правим с тежките индустрии, даващи солидна част от БВП на страната. Как ще се развиват? Доста хора започнаха да се притесняват от зелените политики и технологичните предизвикателства, свързани със зеления преход, са големи, коментира в студиото на Алтернативата Георги Велев, енергиен експерт и главен редактор на 3eNews.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Проблемът [с нагаждането на въглеродните емисии и свободния пазар в Европа] е на европейско ниво. Тръгнали сме да се затваряме и самоизолираме. Ако ще правим индустрия, а няма да разчитаме на други сектори, трябва да имаме индустриална стратегия. Индустрията трябва да се трансформира – очевидно не можем да ползваме повече въглища в нея; трябва да изберем позиция и всичко това зависи от изборите за ЕП през юни – те ще са ветропоказателят накъде ще тръгнем. Технологиите са измислени, но все още не са промишлени. Доста неща в тази държава се правят на коляно.
Едната тема е дерогацията, за да можем да подпомогнем бизнеса да работи; втората – ВЕИ – как и къде ще се развиват, каква ще е предпочитаната технология? Въпросът е всеобхватен и вероятно ще се използват всички налични технологии. Можем да вземем добрите практики от Европа.
Добре е да помислим и за въглищните ни електроцентрали. Ще ги има ли по някакъв начин. Договорите вече започват да изтичат. Говори се за сезонна работа. Това ли е бъдещето и на останалите централи?! А заменяме ли ги със солари, с разтопена сол, с малки реактори?
Миналата година АЕЦ Козлодуй даде 100% печалбата си на бизнеса заради високите цени. Знаете, че геополитиката и енергетиката са тясно свързани. Трябва да се стараем максимално да разчитаме на местния добив – виждаме, че обстановката около нас е несигурна. А природен газ ще намерим ли – за съжаление там удряме на камък. А в Турция и Румъния не е точно така – там успяха да намерят. Това означава ли, че впоследствие ние започваме да внасяме все повече ресурс? Нека видим посоката и пътя, нека мислим и за иновации – при енергийните централи в Черно море какво правим и със сероводорода? Отново стигаме до ЕЕ – нека не забравяме, че спестената енергия е важна. Либерализацията на електроенергията ще помогне и в тази посока, посочи в заключение Велев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *