АкцентУкрайна

В новата ЕК ще има еврокомисар по отбраната и това е напълно логично

доц. Даниел Бенатов, българин, живееш в Киев, в пряко включване за Алтернативата:

За всяко семейство е голям проблем, когато негов член загине някъде на север. Украйна съчувства на семейството на Навални. Ние разбираме, че след смъртта му в Русия нищо не се е променило. Путин вече пресича всички червени линии и се превръща в обикновен диктатор, който не се интересува от мнението на институции, колеги и собствения си народ. Не разчитаме на добри перспективи. Русия по принцип няма позиция. Хората, способни да направят нещо за държавата си или се намират в затворите, или са емигранти. Жестокото политическо убийство на Навални измести акцента от европейската безопасност и помощта за Украйна по време на Мюнхенската конференция. Бившите участнички във Варшавския договор чудесно разбират какво представлява Русия. Наясно са, че ако руснаците спечелят в Украйна, след известно време могат да окупират и Балтийските държави или просто да извършват терористически актове. Но когато си далече от войната – в Париж или Брюксел – Украйна и Палестина също са нещо твърде далечно. Затова считаш, че руският тероризъм и фашизъм няма да те застигне. Полша обаче е твърде уязвима.
Хората в Киев вече имат висока степен на адаптация. Тази зима няма такива жестоки black-out-и, има топлина и вода, но Русия жестоко обстрелва града. Засега имаме добра ПВО, но запасите свършват. Погледът на украинците е насочен към Вашингтон и очакваме помощ. От началото на 24-а година са загинали около 20 души. Най-страшни са балистичните ракети, защото имат висока скорост и преминават от границата до Киев за 2-3 минути, което ги прави трудни за прихващане.
Най-тежкото е, че хората не могат нищо да планират. Те, разбира се, се страхуват, защото не знаят какво ще се случи през нощта. Мъжете ги призовават в армията, очаква се новата редакция на Закона за мобилизацията. Той се очертава доста жесток и е широко критикуван. Има доброволци и те са доста мотивирани. Ако човек постъпва доброволно в армията, може да избира специалност, а и заплатата му е по-висока. Сега обаче хората са по-уморени.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО, в студиото:

Ще се опитат да потушат напреженията, които се създават от убийството на Навални. Повишеният брой на жертвите, които Русия понася във войната и очакваната мобилизация след изборите ще повишат общественото напрежение и се надявам опозицията в Русия най-сетне да се обедини, защото Путин води страната към гибел. Войната продължава трета година. Очевидно и двете страни държат на червени линии, т.е. критериите им са несъвместими, и очевидно войната ще продължи в търсене на решение на бойното поле. Трудно е да се прогнозира кога ще се седне на масата на преговорите. Най-вероятно през втората половина на годината вече ще има определени индикации дали войната ще приключи в края на третата година или ще премине в четвърта. Тя много бързо може да спре с решение на ръководството в Кремъл, но оттам очевидно имат интерес да продължава. При Русия нещата не стоят на живот и смърт. Така биха стояли, ако има инвазия в самата Русия. Всичко случващо се там е за мобилизация на общественото мнение, за да се поддържа войната.
През декември м.г. настъпи шестият етап на войната – започна руска контраофанзива със струпана огромна сила – ок. 50 хил. души, около Авдиевка срещу 8-10 хил. отбраняващи украинци. При УВС се усеща и чувствителен снаряден глад, и липса на въздушно превъзходство. Затова и беше напълно разумно украинските войски да се оттеглят. Военните действия сега се водят по направление Купянск и в граничната зона на Донецка и Запорожка област. Започва и руски натиск в западната част на Запорожка област по направлението Орехов. Силите на руската армия все повече се изтощават. Тя имаше оперативни резерви, но в Авдиевка бяха доста изтощени.
По данни на УВС руските жертви надхвърлят 400 хил. души. Загубени са 6500 танка, БТР-и – 1220, артилерийски системи – 9750 и т.н. Данните на нидерландска платформа са леко занижени. Интересна е съпоставката с плененото оборудване, като плененото руско е три пъти повече. Загубите в жива сила и техника на руснаците също са доста големи. Украинската стратегия е да се задържат позициите, да се натрупат резерви и, евентуално, в началото на есента да се опитат да проведат офанзива. Нито Русия, нито Украйна имат интерес войната да се проточва четвърта година.
България можеше да направи повече по отношение на военната помощ. Операцията по предоставяне на БТР-ите вече е в ход. Предстоящата мобилизация в Украйна трябва да се бави, защото въпросът касае оцеляването на страната. Хубаво е, че сме поели ангажимент да ремонтираме украински хеликоптери в „Терем“, добре ще е да имаме възможност да го изпълним. Частите за вертолетите обикновено са руски, украински грузински.
Европа се събути от летаргията след Студената война. Русия успя да мобилизира НАТО, ЕС и САЩ. Европейските държави подготвят нови пакети. Но Европа все още не е единна. Има индикации, че в новата ЕК ще има еврокомисар по отбраната и това е напълно логично. САЩ трябва да решат ще бъдат ли лидерска сила или ще започнат по-изолационистка политика, каквато предлага Тръмп. Едва ли обаче политиците им са толкова глупави, че да се дистанцират и затворят за Европа. Разходите за отбрана трябва да растат повсеместно.
Не очаквам войната да се разрасне, защото Русия е силно деградирала в конвенционалните си способности. Украйна натрупа сериозен двугодишен опит в интензивни военни операции, а подкрепата ѝ от западния свят се увеличава. Заплахите на Медведев ще продължат, но Русия трябва да е наясно, че посегне ли към ядреното оръжие, ще има сериозен отговор.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *