АкцентБългария

Пеевски се притесни, защото не видя себе си в Меморандума

Полагаме автентични усилия да помогнем не само на Украйна, но и на България. В рамките на година Парламентът вече има 7-8 решения за помощ и практически е дал карт бланш на правителството да изпраща каквото прецени. Как то преценява да я изпраща е отделна тема. По време на срещите ни в Украйна непрестанно чувахме „Изнемогваме, нямаме ПВО, танкове, въоръжение, снаряди, боеприпаси… Просто ни помогнете, знаем, че имате много.“. България в момента е страната в ЕС, която притежава най-големия склад за съветско въоръжение. Целта ни е да помогнем на Украйна, без да ощетяваме Българската армия. Предлагаме партньорски страни да изкупят тези снаряди по програма и да ги дадат на Украйна, в замяна на което ние да си закупим модерни снаряди или ще поръчаме производството им на наши заводи. Нищо обаче не е тръгнало към Украйна, коментира в студиото на Алтернативата депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

На 300-400 км се води люта битка – едни хора се бият и умират заради нас. Имаме много какво да изпратим, но отказваме да го направим, въпрекия гласуваното от Парламента. Повече от нужно е да сме на нивото на момента. Ако за три месеца не можем да мръднем 100 БТР-а до Русе, не знам накъде сме тръгнали! Когато попитах министъра на МВР за тях, той ми отговори на петия ден. Ако знаех, че МО ще се забави толкова (без това да е атака към министъра), щях да намеря дарители за транспорт, но щеше да ми е неудобно, че като страна не можем да проведем нужната организация. Скоро трябва да стане ясно, че нещата се развиват в позитивна посока.

Фактът, че г-н Пеевски изкара на повърхността разговори, при това извън контекста, и то за профили на хора, които биха могли да бъдат главен прокурор, означава нервност. Очевидно пределът му е достигнат и наблюдаваме фаза на разведряването. Тя настъпва бързо и вече напряга един или друг кръг – оттам и истеричните реакции. Пеевски се притесни, защото не видя себе си в Меморандума. Той не може да си представи да изчезне картинката, в която сам владее 100% от регулаторите, да не забравяме и натиска от „Магнитски“. Какво остава?! Но Пеевски не би трябвало да ни вълнува – вълнува ни дали могат да се случат правилните неща за страната.

Пълен абсурд е китайски компании да строят Козлодуй. Винаги когато има една избрана компания, няма конкуренция. Няма как обаче да бъде отстранена компания като „Бехтел“, построила първата и единствена до момента АЕЦ с този тип технология в САЩ. А става дума за минимум $14 млрд. Не е решение, което може да се вземе от днес за утре без експертно мнение. Китайска компания няма да има. Въпросът е дали това е начинът, по който трябва да се случват нещата.

Договорът с „Боташ“ е така сключен, че за съжаление България не може да се измъкне. Но някой трябва да поеме отговорност. Няма и санкция на Парламента. Поисках договора, но отказаха да ми го предоставят, защото бил търговска тайна. Представете си как народен представител не може да види договор, сключен от държавата за $2 млрд.! А трябва да се покаже на гражданите какво ще плати България по него. Отговорността е изцяло на президента, посочи в заключение депутатът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *