АкцентБългария

Регулаторите трябва да са независими най-вече от играчите на пазара

Случилото се в Нова и Бтв съпътства не просто проблемите на „сглобката“, тресяща се от скандали. Ден преди да бъде обявена промяната на изпълнителния директор и на шефа на „Новини и актуални предавания“, в Нова са получили благодарствено писмо, че според пийпъл-метричните изследвания новините и актуалните им предавания са лидери. Необяснимо е да се сменя програмен мениджмънт и изпълнителен директор в подобна ситуация. Колегите от Бтв и Нова взеха завоя за ден. Възниква въпросът кой стои зад всичко това. Проблемът корупция не е само в правосъдната система, той отдавна е и в медийната среда. Шолак няма необходимия авторитет в европейското пространство, уличен е и във връзки с Гергов. За смяната липсват каквито и да било мотиви, което отключва още въпроси, коментира в студиото на Алтернативата медийният експерт доц. Светлана Божилова.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Прочетох, че Борисов е казал, че първият избиран регулатор ще е КЗК. Идеята за квалифицирани мнозинства е вече дискредитирана. В лицензите и на Бтв, и на Нова записахме, че това ще са оператори с обществена функция неслучайна. Но когато НДСВ дойде на власт и СЕМ беше сменен с нов регулатор, под въздействието на играчите на пазара лицензите бяха променени. Затова сега няма разследвания. Изключително важно е да се говори за независимост на регулаторите не само от политическите партии. Те трябва да са независими най-вече от играчите на пазара. А всъщност олигарсите на медийния пазар, над които има политически чадър, диктуват правилата, конституирането и промените на пазара – болна и нездравословна тема.
Диагнозата е тежка – политическият чадър се сменя, но сглобката Пеевски-Гергов е като мъртва хватка, а техен покровител, освен Русия, е Борисов. Идеята за квалифицирано мнозинство при избиране на регулаторите е дискредитирана, а стъпката, предлагана на ПП-ДБ като процедура за избор на регулатор е далеч по-демократична от това, което пародийно се случи при избора на членове на ВКС. Не може ПП-ДБ да се крият зад политическата отговорност – няма как всички да предлагат, а после те отново с ГЕРБ да решават и да правят ших-мат. Това е недопустимо, недемократично и неотговарящо на замисъла за избор на регулатори, посочи в заключение доц. Божилова.

 

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *