АкцентБългария

Снимките дискредитират системата, но по-голямата репутационна щета е оставането на Калин Стоянов

Недопустимо е за водещ български политик да изпуска реплики като „Който вади пачки, от пачки умира“. Вероятно изпитва вина или просто участва в сценария. Системата е в тежко състояние. Липсата на операции срещу организираната престъпност и осъдителни присъди срещу нейни представители показва ясно, че системата не функционира и не може да противодейства. По повод Живко Коцев, намирам за недопустимо един държавен служител да фамилиарничи с лица, представляващи оперативен интерес за Министерството. Но трябва да си зададем въпроса дали всичко това, което ни се поднася на порции, е само избирателно представено. По-притеснителното е, че се изземват телефоните на задържаните лица, но продължаваме да се чудим има ли и снимки на действащия министър Стоянов; дали действително не се държат зависимост определени хора? Липсва ясна политическа воля и стратегия в системата за сигурност – какви са неотложните и дългосрочните цели в МВР. В момента коментираме само скандалите, като всеки от тях затиска следващия, коментира в студиото на Алтернативата бившият вътрешен министър и председател на партия „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Работих във времето, когато гл. прокурор беше проф. Б. Велчев, когато имаше институционален подход и доверие между представляващите институциите. Тогава бяха създадени разследващите и специализираните екипи, а впоследствие и специализираното правораздаване, но всичко беше опорочено.
Уволнението на шефката на Митниците се случи в период, свързан с политическата раздяла на мнозинството, което трябваше да извърши ротацията. Предполагам, че в голямата си част операцията е насочена към дискредитирането на политическите опоненти. Обвиняваха Асен Василев за неща, които заедно гласуваха в Пленарната зала. За съжаление в политиката има много недобри подходи за дискредитиране, особено чрез медии.
Трудно е в политическата турбулентност да се намери ясна политическа воля и начело да застанат професионалисти от МВР. Когато получавах нужната подкрепа (2009-2013), имах политическата воля всички мои назначения да са на база професионални качества. Предполага се, че корупцията е там, където се провеждат обществените поръчки. За да може да си обективен в работата си, не трябва да правиш промяна. Трябва да се даде шанс на такъв орган, какъвто е Вътрешна сигурност, а ако има резултати, той те предпазва да не влизаш в капани. Смених областните директори, но запазих някои от ключовите назначения на предшественика ми г-н Миков. И резултатите не закъсняха.
Когато стартира операция, засягаща високопоставени държавни служители, винаги се информира прекият ръководител, в случая Денков и Асен Василев. Денков каза истината, когато обяви, че не е знаел какво се случва с главния секретар. Снимковият материал обаче подейства дискредитиращо за системата, но по-голямата репутационна щета е оставането на Калин Стоянов, защото оставя съмнение във всички партии извън ГЕРБ и ДПС, че изборите няма да са честни. При подобно усещане Главчев беше длъжен да предприеме смяната му. Докато бях министър, имах удоволствието да не провеждам национални парламентарни избори, но е нужно е да имаш достатъчно информация и да си обективен към всеки случай.
В момента Републиканци за България сме в процедура по регистрация и до 4 май трябва да имаме съответното решение, за да преценим дали ще участваме самостоятелно или ще влезем в коалиционен формат. Търсим себеподобни хора или платформи, разположени в център-дясно. Съставянето на правителство беше грешка, защото бяха изведени приоритети, които не се сбъднаха. Ако не беше съвместното управление с ГЕРБ, местната карта щеше да изглежда по друг начин. Сега ГЕРБ излезе от реанимация, а всичко негативно се приписва на Промяната. Несправедливо, но факт. Целта на тези предсрочни избори е ГЕРБ и ПП-ДБ да нямат 121 депутата. Така задължително ще трябва да имат трети участник. На ГЕРБ и ДПС също ще им трябва трети участник. С конституционните промени конфронтацията се увеличи и в момента имаме действащ парламент – безплатна трибуна за дискредитиране на опонента. Тежката политическа ситуация ще продължи и е възможно наесен да сме на поредните парламентарни избори, посочи в заключение Цветанов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *