АкцентБългария

Администрацията трябва да се влее в корпоративните среди – там, където ще създава блага

Цялата концепция на ББР трябва да е насочена към бизнеса. В един момент видяхме огромни кредити, раздавани през годините, някои от които изобщо не бяха върнати. Последва таван на кредитирането, но в крайна сметка банката не функционира по предназначение. Тя няма клонова мрежа – как тогава обслужваш малките и средни предприятия? Защо банката не се насочва да финансира ключови сектори като отбранителната индустрия или земеделието например – това трябва да ѝ е фокусът. ББР е използвана като финансова институция на определени икономически кръгове. Видяхме как са инвестирани пари, от които няма възвръщаемост. Решенията за инвестициите са взимани на крак, от днес за утре, коментира в студиото на Алтернативата Богдан Богданов, бивш министър на икономиката.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Години наред институциите биват овладявани, вкл. държавните предприятия, от определени икономически кръгове, и са изстисквани за лична амбиция. Независимо #КОЙ източва институциите, трябва да сме отговорни. Открихме злоупотреби грубо за над 700 млн. лв. – парите ги няма, но няма и свършена работа, нямаме язовири, напояване и т.н. Сезирах прокуратурата, но тя не намери нарушение, обжалвах, но ще ударим на камък и няма да възстановим парите. Успяхме обаче да възстановим над 65 млн. лв. и да върнем изтегления от ДКК кредит – 126 млн., към ББР.
Не смятам, че има личен реванш към мен, той е към нормалността, която се опитахме да върнем в институцията. Заложено е бъдещето на България и на децата ни, но има икономически кръгове, които нямат интерес да има работещи институции. Организираме междуведомствени комисии, на които да поканим трети страни. Но някой разбра ли, че имахме огромна делегация от Виетнам? Надявам се на повече публичност и обратна връзка. Имало ли е среща в парламента?
Основните ни приоритети трябва да са насочени към трансформацията на икономиката към по-високотехнологични производства. За да се случат те, инвеститорите имат нужда от сигурна и стабилна атмосфера. Важно е да се съобразим с приоритетите на Европа – преминаване на индустрията на военни релси. Тук България има ключова роля, независимо какво е правителството. Няма как да модернизираме икономиката, ако продължаваме да сме държавата с най много администрация, полицаи и прокурори. Хората трябва да се влеят в корпоративните среди – там, където ще създават блага.
Защо не сме в Еврозоната, след като години наред изпълнявахме критериите? Защо се забавиха процеси? Защо се саботираше редовно правителство? Има определен кръгове, които отлагат влизането ни в Еврозоната и в Шенген за своя изгода. Следете парите. Амнистия се получава само в съда. Допуснахме тези хора да седнем с тези хора на една маса, но имаме по-големи цели – българските граждани да живеят по-добре.
Дали и с кой ще имаме коалиция, ще стане ясно, когато са ясни резултатите от изборите и приоритетите. На масата за преговори санкционирани не трябва да сядат, посочи в заключение Богданов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *