АкцентАнализи & Алтернативи

Българският нефт и газ – извън времето

Новините от целия свят сочат недвусмисленно в една посока – инвестициите в проучване и добив на газ рязко нарастват. Поне такива са намеренията. Защото зеленият преход срещна реалността на геополитическата зависимост от Русия и войната в Украйна отрезви всички – и политици и потребители.

Президентът Байдън премахна забраната за проучване и добив на федерални земи, която бе централно послание по време на предизборната кампания. Друг е въпросът е, че го прави с предизборна цел, защото и в енергийно обезпечена Америка, цените скачат.

Гравитацията на факти приземиха и приземяват все повече политици.

В Румъния след няколко годишно „пъчене“ на националистическа основа, се очаква Парламента да премахне бариерите пред добива на природен газ, което ще отключи работата по поне четири големи находища, които ако и да не са съпоставими с руските или азерски находища, все пак са над 200 милиарда кубически метра. Напълно в състояние да обезпечат енергийната независимост на страната. Първият газ от находището в офшора на Черно море на BSOG тръгва до края на юни. След смяна на собствеността в голямото находище в блока Нептун, първият газ се очаква през 2026 година. Преди това ще тръгне и добива на находището Карагеле на Ромгаз.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Да не говорим за Турция, която да две години се очаква да добива природен газ от голямото находище в Черно море Сакария и да задоволява поне 10 процента от потреблението си.

Гърция, тези дни обяви старта на амбиционна програма за проучване и добив в 6 блока в Западна Гърция и край остров Крит. Според гръцката Комисия по въглеводородите страната има над 600 милиарда кубически метра извлекаеми запаси от природен газ.

На тоза фон това което се вижда у нас е извън времето.

Тъй като не ни се занимава с прозаичната работа по проучване и добив, сработи комплекса на зависимостта от внос на енергийни източници, се отказахме от развитие на големи газотурбинна мощност, защото сме нямали природен газ. А нямаме природен газ, защото нищо не правим.

А имаме поне три перспективни полета за проучване и добив, както в Черно море, така и на сушата.  И предприехме „стратегически завой“ – зарязахме природния газ в името на лигнитните въглища. Нищо че топлинна енергия с която се отопляваме е на природен газ. Нищо, че всички съседи тръгват в друга посока, най-малкото защото природния газ е по-екологичното гориво. И най-важното, може да бъде също толкова местен, тоест независим, колкото и на лигнитните въглища и да е фундамент на независимостта от Русия.

Каква е вероятността всички съседи да грешат, а ние да сме прави? Вие отговорете.

У нас все се търси сребърния куршум, с един замах да решим всички проблеми. Затова ще правим батерии!? Нерде Ямбол, нерде Стамбул.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *