АкцентБългария

Aif.ru: Вля се в „Турски поток“. Защо България участва в руския газопровод?

(Дез)информация/Анализи

България реши да разшири газопровода „Турски поток“, по който европейските потребители ще получат руски газ, заобикаляйки Украйна. Според „Булгартрансгаз“, оператора на транспортиране и съхранение на газ, за ​​строителството ще бъдат отделени около 1,6 милиарда долара. Защо е важен „българският поток“ и кои страни ще получават гориво през него?

Какво е забележителното в „българския поток“?

С членството си в „Турски поток“ България ще получи статут на транзитна страна за руски суровини: газът ще „потече“ през нейната територия на Балканите, до страните от Южна и Централна Европа.


„За България участието в„ Турски поток “е от полза, защото ще получи допълнителни средства в хазната за транзит през територията й. Освен това една малка европейска държава ще има възможност да окаже поне някакво влияние на политическата сцена. Тепърва ще се определя кои други страни ще получават газ по този маршрут, освен Сърбия. Може би това ще са най-близките съседи на българите “, каза Артем Деев, водещ анализатор на финансовата компания Amarkets.

Според анализатора на енергийния център на бизнес училището „Сколково“ Александър Собко, София може да е обезпокоена от възможни проблеми с украинския транзит, които могат да възникнат след пускането на „Турски поток“.

„Работата е там, че по-голямата част от горивото, преминаващо по коридора в Южна Украйна (а след това през Трансбалканския газопровод), е предназначена специално за Турция. Когато обемите за Турция бъдат пренасочени през „Турски поток“, транзитният обем по този коридор рязко ще спадне. И рентабилността на транзита в тази посока от само няколко милиарда кубически метра за Украйна (и за целия Трансбалкански газопровод) ще намалее, което ще доведе до увеличаване на цената на транзита и до евентуален нов спор в рамките на транзитното споразумение между Москва и Киев “, каза Собко.

Украйна има много негативно отношение към руските газопроводи – „Турски поток“ и вториата линия на „Северен поток“. Факт е, че със стартирането на тези проекти Киев ще загуби поне 2 милиарда долара: приходи за изпомпване на газ за европейските потребители. „Ако Украйна загуби ролята на транзитна страна, ГТС ще бъде нерентабилен. Той балансира на ръба на рентабилността в транзит с малко над 60 милиарда кубически метра. И ако тя е по-малка от 60 милиарда кубически метра, е нерентабилно да се поддържа в тази форма, тя ще започне да причинява загуби “, каза по-рано Валентин Землянски, бивш говорител на Нафтогаз Украйна.

„Турски поток“ е почти изграден. Първата линия ще бъде стартирана със сигурност. Тук, за съжаление, тази битка беше загубена от Украйна “, цитира Карел Гирман, експерт от Стратегическата група съветници за подкрепа на реформите при правителството на Украйна, цитирайки украинското издание„ Новая Время “.

Коментар на АА

Тези коментари са типичните за руските медии и определят главната тема на „политиката на потоците“ на Кремъл – неизменно желание да нанесат максимална щета на Украйна, като я принудят да се подчини на „беларуската“ схема – евтини горива и ресурси срещу подчинение и отчитане на руските интереси.

Тезата, че като допуска и реализира на своята територия Турски поток „малката“ страна България ще стане важен фактор и ще оказва влияние върху политика е класическа „опорка“, прекалено плитка, за да има стойност. Няма случаи при който в последните 5 години руски „поток“ проект да се е реализирал и това да не е било свързани с неприятности, трудности или проблеми за приемната страната. Както такива, които съпровождат изграждането /като санкции/, така и такива при използването му /регулации/, да не говорим за получаване на допълнителните икономически ползи /ниски цени на природния газ/.

Единствената възможно хипотеза в случая е Москва да възнагради подобно поведение „политически“ – като примерно улесни вноса на стоки или услуги от съответната страна или пък даде ниски цени на природния газ.

Отново без изключение – нищо от горното не се случва. Турция не получи ниска цена на природния газ, България също, Сърбия също.

Внушенията, че битката „е загубена“ от Украйна е предназначена по-скоро за вътрешна консумация, в Русия, отколкото за външна. Украйна получи своя пет годишен договор, при условия които никога не е получавала до този момент.

Русия транзитира през Турция едва половината от количествата, които транзитираше през Украйна.

*https://aif.ru/money/economy/vlilas_v_tureckiy_potok_zachem_bolgarii_uchastie_v_rossiyskom_gazoprovode


Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *