Светът

Tsargrad.tv: Единственият ключ е този на Путин: шведски експерт за ролята на Русия в конфронтация между САЩ и Иран

(Дез)информация/Анализи

Шведският експерт смята, че Русия може да изиграе голяма роля в конфронтацията между САЩ и Иран. Ако вече не я е изиграла. Ян Халенберг е сигурен, че Владимир Путин притежава единствения ключ за деескалирането на конфликта.

Шведският политически експерт и експерт по въпросите на сигурността Ян Халенберг е сигурен, че в ситуация на изостряне на отношенията между САЩ и Иран, само руският президент Владимир Путин може наистина да помогне за овладяването на напрежението. Мнението на Халенберг споделя шведското издание на svt.se.

Авторът подчертава: днес никой в ​​света – нито представители на страните от ЕС, нито на ООН  може да повлияе на отношенията между САЩ и Иран. Тъй като нито САЩ, нито Иран считат тези партньори за достатъчно авторитетни. Което не може да се каже за Владимир Путин.

„Лично аз смятам, че единственият, който може да направи нещо, е руският президент Владимир Путин“, добави Ян Халенберг. „И външният му министър Сергей Лавров, защото и двете страни ще ги изслушат. Това може да бъде изход. Трудно ми е да си представя друг посредник “.

Припомняме, по-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп даде да се разбере, че след ракетната атака на Иран върху американската база в Ирак, Вашингтон ще избягва военната конфронтация, но ще продължи да извършва натиск чрез икономически санкции. В същото време източник на WP заяви, че Иран от самото начало е планирал удара срещу Съединените щати с минимални последици за американците, за да не влоши още повече ситуацията. Официално тази информация не се потвърждава.

Коментар на АА

Цитираната от Царьград оценка на шведския експерт има своето основание, доколкото Русия действително притежава влияние върху Техеран. Путин няма изгода от кризата около Иран да ескалира и прерасне в мащабен конфликт, който вън от съмнение ще повлияе негативно върху шансовете на Тръмп да бъде преизбран. За това е много вероятно Путин да е оказал въздействие отговорът на Техеран да не бъде шумен, но малоефективен, без жертви, за да не се налага Белия дом да отговаря.

За това изглежда достоверна версията, че конфликтът между Техеран и Вашингтон е преминал най-острата си фаза. Но е твърде спорна другата част, че може да се намери решение в преговори между САЩ и Иран при продължаващите санкции – Тръмп едва ли ще отстъпи, дори засили санкциите.

Иран също трудно ще се примири със съдбата си и постепенното, но необратимо влошаване на ситуацията вътре в страната, включително ръста на недоволство. За това нови конфликти  и „лошата Америка“ като враг са също толкова необходими на властите в страната за отвличане на вниманието от социалното недоволство в посока външен враг. Никой не може да изключи действия на Иран срещу американски интереси чрез проксита в отделни райони на Близкия изток и отвъд.

Но вече е ясно – война заради смъртта на Солеймани Иран не възнамерява да води.

* https://tsargrad.tv/news/edinstvennyj-kljuch-u-putina-shvedskij-jekspert-o-roli-rossii-v-protivostojanii-ssha-i-irana_233478


Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *