Регионът

Eadaily.com: Хърватия ще помогне на Македония и Албания да започнат преговори с Европейския съюз

(Дез)информация/Анализи

В рамките на няколко седмици Европейската комисия ще представи нова методология за разширяване на ЕС. Това заяви на 14 януари ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на заседание на Европейския парламент в Брюксел.

Според фон дер Лайен Хърватия ще даде нов тласък на процеса на присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз, която в началото на годината за първи път пое председателството на ЕС. Според европейския политик Хърватия „знае най-добре какво може да направи ЕС в региона на Западните Балкани“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.


 

„Ако искаме срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб да бъде успешна, трябва да напишем домашното си. Следователно, след няколко седмици ще представим нашия метод за разширяване, така че нашите приятели от региона на Западните Балкани да могат да започнат преговори за присъединяване “, каза фон дер Лайен, отбелязвайки, че това се отнася за Македония и Албания.

Междувременно хърватският премиер Андрей Пленкович отбеляза, че ЕС е отворен за съседите на Хърватия в региона, които ще изпълнят условията за присъединяване към общността.

„Ние не крием факта, че бихме искали да получим подкрепата на държавите-членки на ЕС за започване на преговори със Северна Македония и Албания“, каза Пленкович.

Коментар на АА

Председателството на Хърватска и предстоящата среща ЕС-Западни Балкани вън от съмнение са изпълнени с огромни очаквания. Вървят паралелно два процеса – единият е стимулиран от Русия и Сърбия, през мини-Шенген и паралелните алтернативи на ЕС членството – през „прозореца“ към Евраазийската икономическа общност и ускоряване на интеграционни процес на страните от Западните Балкани, но без Сърбия да е фаворит, на принципа на реалните резултати, усилия и напредък в преговорите.

За това позицията на Франция, която на практика блокира интеграцията на Западните Балкани, може да се разглежда и в контекста на нейната „паралелна“ стратегия на партньорство с Русия и синхронизиране на интереси в Западните Балкани.

Първите шест месеца от 2020 година, в които Хърватска е председател на ЕС, ще изострят традиционното съперничество на страната със Сърбия, включително предпостави демонстративно и форсирано развитие на контактите на Белград с Русия, като противотежест на ролята на Хърватска в ЕС.

* https://eadaily.com/ru/news/2020/01/15/horvatiya-pomozhet-makedonii-i-albanii-nachat-peregovory-s-evrosoyuzom

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *