Светът

Rbc.ru: Кремъл определи Козак за куратор на Украйна

(Дез)информация/Анализи

Козак като заместник-ръководител на президентската администрация ще продължи да се занимава с украинските въпроси, както и с въпросите за интеграцията на Русия с други страни. Задълженията му ще бъдат уточнени по-късно, отбеляза Песков.

Заместник-ръководителят на президентската администрация Дмитрий Козак ще се занимава с политическите въпроси в Украйна. Това съобщи пред репортери президентският прессекретар Дмитрий Песков, съобщава кореспондент на РБК.

Според Песков Козак на новия си пост „е ангажиран и ще продължи да се занимава с украинските въпроси и интеграционните въпроси“. „Точната формулировка ще бъде в разпределението на отговорностите, които все още не са формализирани“, добави той.

В отговор на въпрос за интеграцията на „кого с кого“ става дума, Песков каза: „Не на Русия с Украйна.“ „Освен Украйна, Русия има много интеграционни процеси, в които участва много успешно“, обясни той.

Говорителят отговори положително на въпроса на журналистите дали Козак може да бъде наречен главния служител на президентската администрация, който ще се занимава с украинските въпроси.

Указът за оставката на Владислав Сурков, който също отговаряше за украинската политика в Кремъл, не бил подписван от помощника на президента на Русия, Кремъл не е обявявал подобно нещо, отбеляза Песков.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Сурков е помощник на руския президент от 2013 г. В края на януари директорът на Центъра за политическа конюнктура Алексей Чеснаков, който е бил близък до него, обяви, че е решил да подаде оставка поради „промяна на курса в украинската посока“. Според източник, близък на Кремъл, Сурков е написал заявлението са своята оставка на 24 януари. Песков от своя страна заяви, че  заявление за оставка е нямало и Сурков продължава да се занимава с Украйна.

Помощника на президента на Украйна Андрей Йермак заяви, че Козак е бил срещу него в процеса на преговори с Москва, включително по отношение на обмена на държани лица. Според него споразуменията за първия обмен между Русия и Украйна са постигнати, благодарение на „конструктивната комуникация“ с Козак. Според Ермак заместник-ръководителят на администрацията на руския президент е по-склонен към диалог с Украйна, отколкото Сурков.

Коментар на АА

Това е официалното потвърждение за смяната на върха в администрацията на президента Путин на отговарящия за отношенията с Украйна и „интеграционните процеси“. Песков разбира се не посочва изрично кои са страните, с които Русия се интегрира, но няма съмнение че става реч не само за Беларус, но и за интеграция – евфемизъм за доброволно присъединяване на Южна Осетия и Абхазия.

Факт е, че Сурков, който е отговорен за военните действия в Източна Украйна, е неприемлив като преговарящ от руска страна за Киев. Стилът му е агресивен, твърд и както се посочва в статията не би могъл да доведе до успешен „обмен“ между Украйна и Русия. А това са малки, но много важни стъпки.

В последна сметка, единственият начин Русия и Украйна да не живеят постоянно в състояние на война, е да правят подобни малки стъпки. Изкуството на възможното.

Козак е убедил и Путин да се развърже гордиевия възел с договора за транзит.

* https://www.rbc.ru/politics/11/02/2020/5e4278e59a794716b524d447

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *