АкцентРегионът

Vpk-news.ru: Началото на третaта световна вече бе насрочвано за 27 февруари

(Дез)информация/Анализи

През последната седмица на февруари 1950 г. войната между Съединените щати и техните съюзници със съветския блок едва не започна. Причината е рязко влошаване на отношенията поради провала на преврата, подготвен от САЩ в България.

Американската мрежа за шпионаж и югославските агенти, служещи за нейни поддръжници, бяха открити и ликвидирани в страната. Войната е предотвратена не само от действията на СССР в защита на България, но и от „отрезвяващата“ позиция на съюзниците на САЩ – Гърция и титовската Югославия.
10 декември 1949 г. американският посланик в България Доналд Хийт (Donald Heath) заедно с режима на Тито бяха официално определени от София за съучастници на плана за антисъветски преврат в страната. Обвинението е отправено по време на процеса над вицепремиера на България и секретаря на ЦК на БКП (през 1946-1948 г.) Трайчо Костов и неговата развъдна група от повече от 150 души. От 1948 г. те активно подкрепят антисъветската политика на Йосип Броз Тито и неговия проект за Балканска конфедерация . Костов е осъден на смърт и екзекутиран на 16 декември 1949 г. Вашингтон и Белград не опровергаха представените от съда доказателства. Доналд Хийт е обявен за персона нон грата на 19 януари 1950 г. София прекъсва дипломатическите си отношения  с Белград още през 1949 година.
Тъй като „вътрешният“ преврат в България се провали, залогът беше направен върху вноса отвън през участие на емигранти, бивши сътрудници, които те планираха да вкарат от Югославия и Гърция в София, Пловдив, пристанищата на Бургас и Сталин (така се е наричала Варна от 1949 до 1956 г.). В края на февруари в Егейско море пристигнаха допълнителни формирования от 6-ия средниземноморски флот на САЩ. Инцидентите на българо-гръцката граница, провокирани от Атина, зачестяваха. Напрежението също се засили на българо-югославската граница: режимът на Тито също подкрепяше съучастниците на Костов, предоставяше им разузнавателна и финансова помощ. На 24 февруари в гръцкия Александруполис, близо до границата с България, емисарите на Пентагона обявиха готовността на плана „Утро в планината“ – военно нахлуване на Гърция и САЩ след провокирания инцидент на границата. А на Белград беше предложено да доведе до точката на кипене ситуацията по западните граници на НРБ, така че българските власти да не отслабят войската около София, разположена само на 40–55 километра от територията на Югославия. Инцидента на границата с Гърция и инвазията бе планиран за 27 февруари. Добре са си направили сметката, че СССР, с оглед на засиленото напрежение в Далечния Изток и Централна Европа, няма да има време да защити съюзника.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




В последния момент са  „изтрезняли” в Атина, опасявайки се не само от възобновяването на комунистическото партизанско движение, но и от това, че с помощта на съветските войски бившата българска Тракия с нейното егейско крайбрежие (върнато на Гърция през 1946г.) ще бъде бързо отвоювана. Властите на Югославия решиха да не се включват в проекта, с мотивите, че „отмъщението“ от СССР и неговите съюзници ще бъде осъществено.

Войната не се случи. Но ситуацията се обърна срещу гръцките комунисти и техните привърженици. От февруари 1950 г. българската граница е плътно затворена. И гърците вече не можеха да я пресекат, криейки се от терора на властите. Националната съпротива срещу британската окупация и прозападната монархия, припомняме, беше победена през 1949 г. с помощта на Вашингтон и Лондон.

Трайчо Костов е реабилитиран през 1958 г., а през 1963 г., в пика на антисталинската истерия в СССР и почти в цяла Източна Европа, е удостоен със званието Национален герой на България. А плановете на САЩ преди 70 години се изпълняват успешно днес. България е член на НАТО от 2004 г. и до 2024 г. Варна (бивш Сталин) ще бъде основната военноморска база на НАТО в западното Черноморие.

Коментара на АА

Всеки започнат с тази част от историята може да се убеди в тоталното съвпадение на идеологическите и исторически щампи от времето на Съветския съюз и на днешна Русия.

Изложението дори вътрешно е противоречиво, защото едновременно в първата част Трайчо Костов е враг, а във втората е реабилитиран, което е повече от убедително доказателство за исторически фалшификат. Скалъпените интриги в стил „империалистите заплашват България“ и опит за сваляне на комунистическата власт,  която Съветския съюз брани се вписва в поредицата от материали за историята, които днешна Москва през Службата за външна разузнаване и Руското Историческо Дружество налагат съветската или комунистическата гледна точка.

Точно така както генерал Луков се оказа знаме на нацисти.

Обръщаме внимание на този материал, защото той съвпада с началото на погрома над българско горянско движение и описва безмилостната битка на властите с измисления вътрешен враг, дори когато това са най-верни поддръжници.

Историята около обявяването на американския посланик Доналд Хийт за персона нон грата e повече от елементарна. За да придаде достоверност на обвиненията срещу Трайчо Костов, че е заговорник, който има външна подкрепа, прикрепят към обвинението и името на Доналд Хийт. Няма никакви доказателства за това, че САЩ или съюзниците, или който да било е планирал каквато и да е акция, подобна или близка до описаната в този пропаганден материал в поредния хибриден сайт на Москва, който се вписва в кампанията за налагане на руската версия за събитията около ВСВ.  

* https://vpk-news.ru/articles/55475

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *