IES ENERGY BRIEF: План на Турция да саботира израелския газ

Feb 14, 2020, oilprice.com

Регионалното планиране и намесата на Турция навсякъде от Кипър и Сирия до Либия е около едно от най-важните неща: израелският газ.

Ако Израел, Гърция и Кипър се справят добре с плановете за изграждане на подводен тръбопровод, за да пренасят от огромните находища в басейна на Levant към Европа, тогава Турция ще загуби всякакъв шанс да се възползва от нео-османските мечти на Ердоган за регионална сила и власт.

Ето защо Турция се намесва в Сирия (която също притежава част от басейна на Levant, за да проучва) и ето защо е намесена в пожара в Либия с правителството на Националното споразумение (GNA), подписвайки нова сделка за изчертаване на морските граници в ущърб на Кипър. Ето защо Ердоган се намесва в офшорната територия в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) , където се прави сондиране.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
И така, сега какво да гледаме? Внимавайте за всеки „кокал, подхвърлен към израелците”, чрез който да им се предложи опит за сключване на сделка за газопровод, която би направила скъпия подводен тръбопровод за Кипър и Гърция неуместен.

Турция (разбирай  Ердоган) събра колекция от лоши политически избори през годините и тези избори по същество я отдалечиха от всички богатства, които Средиземноморието може да предложи. Ердоган сам постави страната в ъгъла. В резултат на това броят на ключовите държави, готови да спечелят от нефтените и газови богатства на Средиземноморието, изваждат Турция от уравнението.

* https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Turkeys-Plan-To-Sabotage-Israeli-Gas.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *