Регионът

Newdaynews.ru: „Мръсна игра и сплашване на Сърбия “: Руският посланик критикува атаките на САЩ и ЕС срещу Белград

(Дез)информация/Анализи

САЩ и ЕС имат неприемлива политика за сплашване на Сърбия. Това заяви руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко в интервю за портала на Evening News, коментирайки атаките на Вашингтон и Брюксел срещу Сърбия поради доставката на ново руско оръжие.

Дипломатът подчерта, че сътрудничеството между Русия и Сърбия не застрашава трети държави. „Реториката на Вашингтон и Брюксел относно руско-сръбското военно и техническо сътрудничество е неразбираема. Защо се опитват да ни отнемат правото да изграждаме отношенията си, както сметнем за добре? Москва и Белград, развивайки връзки в тази област, следват всички международни норми и задължения и по никакъв начин не застрашават сигурността на трети страни “, каза Ботан-Харченко.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Руският посланик в Сърбия също така критикува заплахите на САЩ да наложи санкции срещу Сърбия заради закупуването на руски оръжия и системи за противовъздушна отбрана, както и позицията на Европейския съюз,който е недоволен от бързите темпове на развитие на руско-сръбското сътрудничество. Според него Вашингтон и Брюксел са в „мръсна“ конкуренция за влияние в региона.

Дипломатът отбеляза също, че „критиката към действията на Москва е един от инструментите за нелоялна конкуренция.“ „Целта й е да спре присъствието ни в Сърбия, най-развитата държава в региона, която има независима самостоятелна политика“.

Припомняме, че през 2019 г. Белград подписа договор с Москва за доставка на шест системи за ПВО „Панцир-С1“, две от които пристигнаха в Сърбия веднага след посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Коментар на АА

Посланик Боцан-Харченков е изключително активен в промотирането на целите на руската външна политика не само в страната негов домакин, но и в региона.

Повечето от казаните от него неща са типична дипломатическа пропаганда, включително твърдението, че отношенията между Русия и Сърбия, не са насочени срещу трета страна. Трудно може да се приеме, че въоръжаването на Сърбия с руско оръжие е най-добрата възможна проява на добросъседство.

Налагането на санкции срещу Сърбия, както на равнище предупреждение и на ниво екзекуция, е естествен процес и отговорност на ЕС и НАТО, в район който е барутен погреб на Европа и самото натрупване на оръжие е свръхриск за сигурността.

Не е въпрос за нелоялна конкуренция между оръжейни търговци, а изобщо за увеличаване на доставките на различни оръжия в район, който се нуждае от деескалация на напрежението.

* https://newdaynews.ru/balkans/684907.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *