Светът

Worldoil.com: Путин се отърва от ОПЕК, за да започне война с американската индустрия за шистов нефт

МОСКВА (Bloomberg) – В 10ч. сутринта, в мокрия и мрачен петъчен ден,  руският министър на енергетиката влезе в централата на ОПЕК във Виена, знаейки, че шефът му е готов да обърне глобалния пазар на петрол с главата надолу.

Александър Новак каза на партньcра си от Саудитска Арабия – принц Abdulaziz bin Salman/ Абдулазиз бин Салман, че Русия не желае допълнително да съкращава добива на петрол. Кремъл дойде с решение да подкрепя цените, тъй като търсенето на енергия е опустошено от коронавируса и ще бъде подарък за американската шистова индустрия. Компаниите, които реализират фракингса добавили милиони барели петрол на световния пазар, докато руските компании поддържат  сондажите си бездействащи. Сега е времето  да се натиснат американците.

След пет часа учтиви, но безплодни преговори, в които Русия ясно изложи своята стратегия, преговорите се разпаднаха. Цените на петрола паднаха повече от 10%. И не само търговците  бяха „хванати в крачка”: министрите бяха толкова шокирани, че не знаеха какво да кажат, според източник, присъствал в залата.

Повече от три години президентът Владимир Путин държи Русия в коалицията OPEC +, като се съюзи със Саудитска Арабия и другите членове на Организацията на страните износителки на петрол, за да ограничи добива на петрол и да крепи цените. Наред с помощта на руската хазна – износът на енергия е най-големият източник на държавни приходи – алиансът донесе външнополитически печалби, създавайки връзка с новия лидер на Саудитска Арабия – престолонаследника принц Mohammed bin Salman/Мохамед бин Салман.

Но сделката на ОПЕК+ подпомогна американската шистова индустрия и Русия все повече се ядосваше на готовността на администрацията на Тръмп да използва енергията като политически и икономически инструмент. Особено се дразнеше от санкциите на САЩ, с които  да предотвратят завършването на газопровода, свързващ газовите находища на Сибир с Германия–Северен поток2. Белият дом също се фокусира върху бизнеса на руската държавна петролна компания, Роснефт, във Венецуела.

„Кремъл реши да пожертва OPEC+, за да спре американските компании, добиващи газ от шисти и да накаже САЩ за бъркотията съсСеверен поток2, заяви Александър Динкин, президент на държавния мозъчен тръст  -Института за световна икономика и международни отношения в Москва. „Разбира се, да се разстрои Саудитска Арабия може да се окаже рисковано, но това е стратегията на Русия в момента – гъвкава геометрия на интересите.“

Първото Не. Сделката на OPEC + никога не е била популярна за мнозина в руската петролна индустрия, които негодуваха, че трябва да задържат инвестициите в нови и потенциално печеливши проекти. По-специално Игор Сечин, могъщият бос на Роснефт и дългогодишен съюзник на Путин, лобира срещу ограниченията, според хора, запознати с въпроса, които поискаха да останат анонимни, обсъждайки частни разговори.

Кремъл също беше разочарован от съюза с Рияд, който не доведе  до големи инвестиции на Саудитска Арабия в Русия.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




В продължение на няколко месеца Новак и неговият екип казваха на саудитските служители, че им харесва да бъдат в алианса OPEC+, но не са склонни да задълбочават съкращенията на добива, според същите източници. На последната среща на ОПЕК през декември Русия договори позиция, която й позволи да поддържа добива доста стабилно, докато Саудитска Арабия си е наложила големи намаления.

Твърде слабо търсене. Когато коронавирусът започна да опустошава китайската икономическа активност в началото на февруари – намаляването на търсенето на петрол в най-големия клиент на Саудитска Арабия с 20% – принц Abdulaziz се опита да убеди Новак, че трябва,в отговор на намаляване на доставките, да свикат предсрочна среща на ОПЕК+. Новак каза не. Саудитският крал и Путин разговаряха по телефона – това не помогна.

Заради разпространението на вируса анализаторите прогнозират най-лошата година за търсенето на петрол след световната финансова криза. Саудитският лагер се надяваше, че Москва може да бъде спечелена на следващото планирано заседание на ОПЕК в началото на март. Руснаците не изключиха задълбочаване на съкращенията, но продължиха да казват, че компаниите добиващи от шисти трябва да бъдат накарани да споделят ограниченията. Путин, който беше последният най-важен арбитър в руската политика за ОПЕК+ от началото на съюза от 2016 г., се срещна милата седмица с мининстри и руски компании, добиващи петрол.

Лоша химия. Докато министрите се събираха във Виена тази седмица, Саудитска Арабия положи последни усилия, за да попречи на „силната ръка” на Русия. Те убедиха основната група на ОПЕК да подкрепи дълбоко намаляване на добива на 1,5 милиона барела на ден, но го направиха зависимо от Русия и останалите страни от ОПЕК +, които се присъединиха към него. Новак се появи последен в централата на Виена, където го чакаха нервните му колеги, и отказа да промени решението си.

Престолонаследникът дори е обмислял в петък да се обади на Путин, според източник, запознат със ситуацията. Но говорителят на Путин даде ясно да се разбере от репортерите, че той не планира да се включва. Що се отнася до министрите на петрола на двете страни, между тяхе нямало лична химия, според източника в залата. Те не си размениха нито една усмивка, каза  друг.

С приближаване края на срещата, цената на петрола потрепваше, тъй като търговците бавно разбраха, че сделка ще бъде невъзможна.

„Харчете за да растете” /От  икономическа гледна точка да натиснеш педала на газта – to prime the pump, означава да стимулираш растежа, да помогнеш на бизнес или дейност да бъде успешен, като осигуриш пари в началото. Това обикновено е нещо, което правителството прави по време на икономически спад, за да насърчи бизнеса/. Роснефт е възхитен от раздялата. Сега той може да направи крачка, за да увеличи пазарния си дял, заяви говорителят Михаил Леонтиев.

„Ако винаги отстъпваме на партньорите, вече не сте партньори. Нарича се нещо друго“, каза той пред Bloomberg. „Нека да видим как се чувства американското сондиране на шисти при тези условия.“

Но решението да се атакуват шистите, може да се обърне срещу нападателите. Въпреки, че много сондьори в Тексас и други шистови региони изглеждат уязвими, тъй като са прекалено задлъжнели и вече са ранени, разбити от цените на природния газ, ударили самото дъно, и значителното намаляване на добива на САЩ може да отнеме време. Най-големите американски петролни компании, Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp., сега контролират много шистови сонаджи и разполагат с балансите, за да издържат на по-ниски цени. Някои по-малки сондьори може да излязат от бизнеса, но много от тях ще са закупили финансово хеджиране срещу спада на суровия.

В краткосрочен план Русия е в добра позиция да издържи спада на цената на петрола. Бюджетът се проваля дори при цена от $42 за барел, а финансовото министерство скъта  милиарди във фонд за черни дни. Въпреки това, влиянието на коронавируса върху световната икономика все още не е изяснено и с милиони повече барели, готови да наводнят пазара, анализаторите на Wall Street предупреждават, че петролът може да изпробва последните най-ниски нива от 26 долара за барел.

Кратка пауза, глътка въздух. В Саудитска Арабия, където правителството почти изцяло зависи от петрола при  финансиране на правителствените разходи, икономическото въздействие ще бъде незабавно. Принц Abdulaziz/Абдулазиз и неговият полубрат престолонаследник Mohammed ще имат всички стимули да увеличат добива, за да увеличат максимално приходите, когато цените падат.

„Цените ще падат, докато Москва или Рияд не отменят `конкурса` за издръжливост“ или северноамериканският добив не се ограничи масово, заяви Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Advisors  и бивш служител на Съвета за национална сигурност.

Отношенията между двете енергийни министерства остават сърдечни и дипломатическите механизми на групата ОПЕК + все още съществуват, държайки вратата отворена, в случай че двете страни решат да се обединят отново. Новак каза на колегите си в петък, че ОПЕК+ не е приключил.

Но снимка от конферентната зала, след като делегатите напуснаха,подсказва нещо различно:малкият руски флаг от седалката на Новак беше свален. И принц Abdulaziz остави сътрудниците си със сериозно предупреждение: Повярвайте ми, каза им той, според източник присъствал на срещата. Това ще бъде лош ден за всички нас.

* https://www.worldoil.com/news/2020/3/6/putin-dumps-opec-to-start-a-war-with-america-s-shale-oil-industry

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *