Регионът

Eadaily.com: Ще купува ли Сърбия руски самолети?

(Дез)информация/Анализи

Преговорите между Русия и Сърбия за закупуването на самолети Sukhoi Superjet 100 (SSJ-100) ще продължат през лятото. Това заяви вицепремиерът на руското правителство Юрий Борисов. Според него сръбското правителство има интерес да закупи осем самолета от този тип за AirSerbia.

Той припомни, че изборите са насрочени за април в Сърбия и ще са необходими още два месеца за съставяне на ново правителство, но „до лятото решението на проблема отново ще се върне на практическо ниво“.

В същото време ресурсът EX-Yu Aviation News представя своята версия: AirSerbia не прояви достатъчно интерес към закупуването на самолети, така че преговорите бяха издигнати на междуправителствено ниво.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Най-голямата руска холдингова компания „Сухой“ за първи път демонстрира самолета SSJ-100 на сръбския въздушен превозвач в края на 2015 г. Две години по-късно руската компания заяви, че повторно е провела преговори  с AirSerbia за потенциална покупка на лайнерите. През декември 2019 г. президентът Владимир Путин обяви, че руската авиационна индустрия е готова да съдейства за актуализирането на самолетния парк на сръбската авиокомпания.

През същия месец сръбската служба за поддръжка на самолети Jat Tehnika се превърна в първото европейско предприятие с право на обслужване и ремонт на самолети SSJ-100. Компанията получи сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност.

Известно е обаче, че до лятото на тази година Air Serbia планира да увеличи парка си с два самолета Airbus A319 и два турбо винтови самолета ATR-72, които в момента преминават тестове за безопасност.

Коментар на АА

След тоталния провал на модела SSJ-100 на международния пазар и отказа на почти всички купувачи да завършат сделките, а някои дори го върнаха, въпреки лизинговите условия, стана ясно, че единственият пазар този самолет да пробие на външните пазари е през политически преговори и други обвръзки.

Няма никакви изгледи сръбското правителство да успее да се договори политически самолети, които компанията Еър Сърбия не иска, защото това ще се отрази и на репутацията и на финансовите резултати.

* https://eadaily.com/ru/news/2020/03/11/kupit-li-serbiya-rossiyskie-samolety

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *