Светът

IES ENERGY BRIEF: Тръмп очаква добивът на петрол на Саудитска Арабия и на Русия да се съкрати след телефонно обаждане

By ALEX WAYNE on 4/2/2020, worldoil.com

Вашингтон (Bloomberg) – Президентът Доналд Тръмп заяви, че очаква Саудитска Арабия и Русия да намалят добива на петрол с около 10 милиона барела, след като в четвъртък той разговаря по телефона с престолонаследника Мохамед Бин Салман.

Тръмп не уточни в туитър дали добивът  ще бъде съкратен на дневна база. Той каза, че престолонаследникът Мохамед Бин Салман е разговарял с руския президент Владимир Путин за ценовата война в петрола. „Може да достигнем 15 милиона барела“, добави Тръмп в следващ туит.

„Добри новини за всички!“ той каза.

Белият дом отказа да коментира туитовете.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Но говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че руският президент не е разговарял с престолонаследника. А Саудитска Арабия не потвърди съкращаването на добива, вместо това призова за „спешна среща“ на Организацията на страните износителки на петрол плюс Русия, според правителствена медия.

Фючърсите на суровия петрол в Ню Йорк скочиха с 35% след туита на Тръмп.

Ако Тръмп имаше предвид 10 милиона барела на ден, това би засегнало както на Москва, така и Рияд, съкращавайки почти 45% от добива им – безпрецедентен ход, който предизвика скептицизъм на пазарите.

Досега Рияд заяви ясно, че е готов да намали добива, при условие че други големи страни, добиващи петрол, включително някои, които не са част от групата на ОПЕК+ като САЩ, Канада и Бразилия, също намалят добива си.

Отказът на Русия в началото на март да намали добива, предизвика ценова война в петрола, като на този отказ кралството отговори, като увеличи добива си до рекордно високи нива  – над 12 милиона барела на ден.

Планирано е, Тръмп да разговаря с лидерите на американските компании добиващи нефт и рафинерии в края на седмицата.

* https://www.worldoil.com/news/2020/4/2/trump-expects-saudi-russian-oil-production-cuts-after-phone-call?id=58068708

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *