България

Rg.ru: В България вандали оскверниха паметник на Червената армия

(Дез)информация/Анализи

В Добрич вандали оскверниха паметник на бойци от Червената армия. Според портала „ДобричОналйн” на паметника, намиращ се в градския парк, е нанесен надпис със син спрей гласящ „смърт за окупатора“. Очевидно престъпниците са забравили за решаващата роля на СССР в победата над нацистка Германия и освобождението на България по време на Втората световна война.

От администрацията на Добрич казаха, че вандалите вече се издирват. Образувано е досъдебно производство.

Паметникът представлява седемметрова фигура на съветски войник, разположена пред 14-метров пилон. Архитектурната структура е издигната в края на 50-те години. Останките на войниците от Червената армия са погребани под нейната основа.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Премахването на следите от съветската окупация на Източна Европа е доста заразителна практика. След Полша и Чехия премахна статуята на генерал Конев, което заедно с преименуването на площада през руското посолство в Прага на името на Борис Немцов, най-значимия опонент на Владимир Путин принудиха Кремъл да се върне към това което може – за заплашва. Приемането на поправки в закона, които наказват с пет години затвор за оскверняване на съветски паметници, забележете „зад граница“, пропаганден удар без реално съдържание. „Удар във въздуха“, защото руските закони няма екстериториално действие. В най-лошия случай трябва да внимават хора, които посещават Русия, но и това е твърде условно.

По скоро заплахите на министърът на отбраната Сергей Шойгу и промените в законодателството целят да се превърнат в информационен и пропаганден повод, който да внуши, че Москва действат решително и проруските сили в съответните страни са задължени да вземат мерки.

Включително и дипломатическите представителства, които по инструкция от Центъра, са задължени да предприемат дипломатически стъпки и окажат натиск върху приемащата страна.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *