Светът

Ria.ru: Климкин заяви, че Русия няма право да празнува Деня на победата

(Дез)информация/Анализи

Русия няма право да празнува Деня на победата над нацизма. Такова изявление в ефира на Espreso.TV направи бившият министър на външните работи на Украйна Павел Климкин.

Според бившия дипломат историческият подход на Европа и Украйна по отношение на Втората световна война е основан на принципа „никога повече“. „И Русия използва този ден за мобилизиране и насърчаване на нови войни“, каза той.

В същото време украинците според него трябва да бъдат бдителни, за да не се поддадат на „исторически провокации“ от Москва.

В Украйна 8 май се чества като Ден на възпоменание и помирение. Този празник е установен през март 2015 г. Така страната всъщност се присъедини към традицията да празнува победа над нацистка Германия според западноевропейския модел. Освен това Украйна продължава да празнува Ден на победата на 9 май, но основните събития за отбелязване на края на войната на държавно ниво се провеждат на 8 май.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Руските власти многократно са заявявали, че някои държави се опитват да пренапишат историята. Президентът Владимир Путин отбеляза, че Москва е длъжна да гарантира истината за Великата отечествена война и да се противопоставя на опитите за фалшифициране на нейната история.

Опитите за пренаписване на историята и изравняване на отговорността на СССР и Германия за избухването на Втората световна война са направени, за да се принуди Русия да се оправдава, заяви държавният глава.

Според него те се опитват да поставят Русия „в положение на чувство за вина“.

Коментар на АА

Климкин много точно усеща най-важната разлика в начина по който се отбелязват годишните от края на Втората Световна Война в Русия и в останалата част от Европа. В Москва се залага ва победата, на моралната претенция за превъзходство над другите народи, а в Европа се залага на помирението и паметта.

Още повече, когато в момента Русия води бойни действия срещу Украйна – друг братски народ воювал срещу Германия и дала най-много жертви. На този фон Климкин е абсолютно прав, не може да се отбелязва с приповдигнат тон, когато уроците на войната не са научени.

Самото понятие победа съотнесена към текущите отношения между „победителките“ изглежда гротеска.

* https://ria.ru/20200511/1571261602.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *