АкцентРегионът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Сатановски припомни на русофобска Европа: «Око за око, зъб за зъб»

(Дез)информация/Анализи

Руският политолог Евгений Сатановски сподели за масовото събаряне на паметници на съветските войници в Европа.

В своя Телеграм канал той припомни русофобските действия на властите на европейските държави, които се опитват да фалшифицират историческите събития от Великата отечествена война, както и да събарят паметници на войниците от Червената армия на СССР, които освободиха Европа от нацистките нашественици. Сатановски обаче отбеляза, че наред с русофобската Европа съществува и друга, чувствителна и съпреживяваща Европа, която се противопоставя на пренаписването на историята и разрушаването на паметниците.

Като пример политологът посочи полска поетеса, която в стихотворението си предава цялата болка от „подлостта и подигравката с паметта на загиналите“ войници от Червената армия на СССР. В своята работа тя осъжда действията на полските власти, които масово започват да събарят паметници на съветските войници.

Сатановски отговори на негодуванието на властите на Полша, които по-рано се възмутиха от демонтажа на мемориалите в Тверска област. Той отбеляза, че Варшава, разрушавайки съветските паметници, по някаква причина се изненадва, че Москва вече не води преговори, които касаят теми за «регулиране на взаимните проблеми от историята».

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Политологът задава следния въпрос: защо на «цивилизованите европейци» им e позволено да разрушават паметници, а руснаците да не могат да отговорят по същия начин?!

«Странни хора…Не са чели Библията ли? Там черно на бяло е написано: «Око за око, зъб за зъб». Изконно право. Живо е от първобитните времена до наши дни», заяви в заключение Сатановски.

По-рано Сатановски коментира ситуацията около разрушаването в Прага на паметника на съветския маршал Иван Конев. Той отбеляза, че Русия трябва да обяви за престъпници тези, които разрушават исторически монументи.

Коментар АА

В психологическата битка за монопола върху наратива за Сталин Освободител Кремъл редовно използва Евгений Сатановский, лидер на една от големите еврейски организации в Русия. Самият Путин се опита да използва „еврейската“ карта миналата година, когато се отбелязваше 75 годишнината от освобождението на Освиенцим – Аушвиц. Полша не покани Владимир Путин, а Кремъл се опита да назидава от Израел през ръководството на страната полските ръководители, като ги обвини в антисемитизъм.

След това нещата между Израел и Полша са урегулираха, но използването на хора като Сатановски продължава, като идеята е че всеки отговор може лесно да бъде изтълкуван като антисемитизъм и да се вкара дебата в плоскостта „антисемитизъм“.

Тази тактика има традиции и в България още от Народния съд, в които се смесва легитимните интереси на еврейската общност, но обърнали се срещу самите спасители на евреите, та и до днешен ден, в който се подменя темата за легитимността на съветските паметници у нас с пропагандния наратив за рецииви на „фашизъм“, върху които се наслагва и темата за антисемитизма.

Обърнете внимание за какво протестират полските власти – за сваляне на мемориални плочи на убити и измъчвани от НКВД поляци в Твер и разбира се върху заглавието „зъб за зъб, око за око“, Стария Завет, Изход 21, който оправдава правото на мъст и което Христос отхвърля в Новия Завет. В същност в основата на съвременна европеска цивилизация е именно християнството, което позволи Европа да се измъкне от порочния кръг на отмъщението и войните.  

Постоянното упование върху несправедливия външен свят, който не разбира и унижава Русия е една от основите на нейната нова агресивност и право на отмъщение, което Сатановский така точно пресъздава в своята реакция.

*https://bgr.news-front.info/2020/05/13/satanovski-pripomni-na-rusofobska-evropa-oko-za-oko-zb-za-zb/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *