Светът

IES ENERGY BRIEF: САЩ разследват многомилионна измама с търговски сделки чрез вътрешни лица в OPEC+

By BEN BAIN AND MATT ROBINSON onApril/2020, worldoil.com

Вашингтон (Bloomberg) – САЩ разследват, дали търговците с вътрешна информация за преговорите на Русия с други държави, добиващи петрол, са направили стотици милиони долари от незаконни залагания за колебанията на цените на суровия петрол, според двама експерти, които са пряко познати по въпроса.

Проучването на Комисията за търговия със стокови фючърси е фокусирано върху това дали елементи на стратегията, която руското правителство преследва миналия месец с други членове на коалицията OPEC+, пред време са изтекли до участници на пазара, заявиха информаторите, които поискаха да останат неназовани, тъй като проверката не е публична. По същата причина Financial Conduct Authority/FCA на Великобритания също разследва подозрителни сделки с фючърсни договори, каза един от експертите.

Проучванията предхождаха понеделниците на сривовете на петролните пазари, които изтласкаха американските цени на безпрецедентна отрицателна територия.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Въпреки че имената на замесените търговци не могат да бъдат идентифицирани, те не са руски правителствени служители, казаха информаторите. Все пак структурите, които са направили залозите, наемат лица, които са обвързани с Кремъл, според един от източниците. Обектите на разследванията не са американци, каза другия експерт. CFTC/ Комисията за търговия със стокови фючърси основно контролира транзакциите, включващи Междинни договори за WestTexas на CME Group Inc., които са изтекли преди понижаването на цената в понеделник.

Говорителите на CFTC и FCA отказаха коментар. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също отказа коментар.

Пазарите на петрол от март отбелязват рязък спад, тъй като пандемията на коронавирус ерозира търсенето, а Русия и Саудитска Арабия се включиха в ценова война. Загрижеността, че търговците са получили непублична информация за позицията на Русия по време на това противопоставяне, е в центъра на разследванията на регулаторите, казаха информаторите. Хората, които са проверени, нямат история за търговия с фючърси, казаха те.

В разследаването си CFTC се подпомага от други агенции, включително Федералното бюро за разследвания и Държавния департамент, каза един от експертите.

Притеснението, че търговците с фючърси може да се възползват от вътрешни съвети, подтикнаха законодателите да включат разпоредба в Dodd-Frank Act /Закона на Дод-Франк от 2010 г., която прави незаконна печалбата от изтичаща информация от правителството. Наскоро CFTC положи усилия да даде приоритет на търговията с вътрешна информация, като обяви през 2018 г., че агенцията е сформирала специализирана работна група за преследване на такива нарушения.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *