Rg.ru: Пушков разказа как светът ще се промени след коронавирусната пандемия

(Дез)информация/Анализи

В посткоронавирусния свят националните държави ще засилят своята роля и социална тежест, а глобализмът ще бъде ограничен до обективните нужди на обществата, които познават и двете страни на тази доктрина, пише сенаторът на Съвета на федерацията Алексей Пушков в статията си за „Российская газета“.

Политикът отбеляза, че вече нито Русия, нито Китай, нито Индия, нито Турция, нито Иран, както и много други страни, не признават моралното право на САЩ да ръководят съвременния свят. Вместо това концепцията за „многополюсен свят“ има все повече привърженици. В неговите рамки има три държави, които влияят най-много на международната политика, смята авторът на публикацията. По този начин, според него, светът престава да бъде „еднополюсен” и става „триполюсен”.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
„В този не-равнобедрен триъгълник двата върха – Русия и Китай, са много по-близо един до друг, отколкото до третия в лицето на САЩ. И това частично ще балансира все още останалата превъзходяща сила на САЩ в редица посоки“, каза Пушков.

Парламентарят подчерта, че глобалният свят няма да изчезне, но ще се промени значително.

„Няма да се сбогуваме с глобалния свят, но ще бъде различно. И ще живеем в него по различен начин“, заключи Пушков.

По-рано сенаторът написа в туитър, че Русия има място в „триъгълника на страните“, които ще заменят хегемонията на САЩ.

Коментар на АА

Сенатор Пушков е един от главните говорители по темите на външната политика на Русия и по геополитически въпроси. Осмислянето на последствията от пандемията от коронавирус е изключително предизвикателство за пропагандната машина на Москва, и особено необходимостта от съчетаване на несъчетаемото – на свиващите се доказателство за глобалния статут на Русия в контекста и на обективните индикатори за справянето и с кризата, особено на прогнозите за бъдещото и място.

Групирането на страната с Китай, за да се добави достоверност на твърдението, не отменя фактът че главната геополитическа дилема на близкото и по-далечно бъдеще е решенията в оста САЩ – Китай, а не някаква друга геополитическа геометрия.

Просто Русия няма нито политически, нито технологични, нито финансови, нито икономически, нито социални, нито търговски аргументи за да поддържат статут, далечно съизмерим със Съветския съюз.

* https://rg.ru/2020/05/12/aleksej-pushkov-my-ne-prostimsia-s-globalnym-mirom-no-on-budet-drugim.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *