Регионът

IES ENERGY BRIEF: Босна по-близо до свързване с хърватския ВПГ

May 6, 2020, by Adnan Bajic, offshore-energy.biz

Операторът на мрежата за природен газ в Босна, BH Gas, завърши предварителния проект на 160-километрово Южно междусистемно свързване.

Предварителният проект за проекта, свързващ мрежите за природен газ на Босна и Херцеговина и Хърватия, беше завършен в края на април, се казва в съобщението на компанията.

BH Gas осигури безвъзмездни средства от ЕС чрез схемата JASPERS за финансиране на предварителния проект, както и прегледа на дизайна.

Проектът, наречен Южна междусистемна връзка връзка, ще даде възможност на Босна и Херцеговина да диверсифицира своите източници на доставка. Двете мрежи се планират да се свържат в хърватския град Загвозд, водещ до босненските градове POsušje и Novi Travnik с връзка към Мостар.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Освен това проектът ще даде възможност на Босна и Херцеговина да доставя сама природен газ в хърватския терминал за втечнен природен газ, който се изгражда на остров Krk/ Крък.

Предварителният проект е завършен от консорциума Mot MacDonald-Connecta. В допълнение към предварителния проект се прави и екологична оценка на проекта.

В момента Босна и Херцеговина зависи от доставките на природен газ от Русия.

Хърватският терминал за втечнен природен газ е проектиран към 2021 г. да транспортира до 2,6 милиарда кубически метра годишно (bcm/y) природен газ в хърватската национална преносна мрежа..

Танкер на Golar LNG за втечнен природен газ, Golar Viking, е избран за преобразуване на FSRU. Планирано е корабът да пристигне на място на остров Крък през октомври тази година.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *