Светът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: «Сериозен разкол» в НАТО заради руските С-400

(Дез)информация/Анализи

Алиансът НАТО може да се разцепи поради изясняването на отношенията между САЩ и Турция по отношение на руските системи за ПВО С-400. Това е становището на руския експерт от Асоциацията на военните политолози Андрей Кошкин.

Той твърди, че споровете между турската и американската страна по повод С-400 са станали прецедент за цялото НАТО.

«Член на алианса се въоръжава с оръжие, което е произведено и е на въоръжение в държава, срещу която НАТО изгражда всичките си системи», обясни Кошкин.

Всичко това, според експерта, води до сценарий на разкол, тъй като Турция е една от най-мощните държави на алианса във военно отношение.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Той коментира идеята на американския сенатор Джон Тун, който внесе поправка в бюджета на САЩ за отбрана, в която предложи САЩ да  изкупят руските системи от Турция. Кошкин е убеден, че тази идея няма да помогне.

„С-400 ще продължи да бъде по-добър и по-привлекателен. А в НАТО така и няма да има съгласие», каза той.

Коментар на АА

Този коментар на руски военен експерт още веднъж разкрива пределно ясно хибридната цел на доставките на руско въоръжение, без значение дали са относителни по-стари системи – като МИГ-29, или на относително по-нови като С-400 – а именно всяването на разкол.

Не случайно НАТО отказа да интегрира тази система в колективната отбрана и остави Турция сама да се справя с непосилната задача да я експлоатира в рамките на националните си системи за сигурност.

Да припомним, че до този момент системата С-400 не е активирана. За потенциалните намерения на Анкара какво да прави със системата, говори и обстоятелството, че Русия преди седмица обяви, че реекспорт не е възможен без съгласие на руската страна.

Обтягането на отношенията между Путин и Ердоган по повод на конфликта в Либия не предвещава дълъг срок на годност на „стратегическото партньорство“ между двамата.

За това говорят и новите идеи в турското ръководство към САЩ Турция да бъде съюзник в противопоставянето с Китай, особено в Африка.

https://bgr.news-front.info/2020/07/01/seriozen-razkol-v-nato-zaradi-ruskite-s-400/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *