Светът

IES ENERGY BRIEF: Украйна става малък бенефициент заради свърхпредлагането на природен газ

June, 2020, business.financialpost

(Bloomberg) – Европейските търговци на природен газ повече от всякога съхраняват газ в Украйна, тъй като обектите, които са по-близо до дома, бързо се запълват.

Местата за съхранение на континента, вариращи от стари солни пещери до огромни надземни резервоари, са по-пълни от обичайното, след две меки зими и съкращаване на търсенето, предизвикани от пандемията. Безпрецедентното свръхпредлагане означава, че цените намаляват до рекордни нива.

Неработещите газови находища в Украйна се появиха като вариант,  Европа да складира горивото през последните няколко години след въвеждането на специален митнически режим, който позволява на чуждестранните търговци да инжектират там. Предлагат се намалени тарифи за привличане на гориво от Западна Европа.

„Необходимо е допълнително търсене на толкова ниски цени, тъй като складирането в северозападна Европа се запълва твърде бързо и е необходим нов маршрут, за да се извадят доставките от региона“, казва Марко Саалфранк, ръководител на търговията за континентална Европа в швейцарската компания Axpo Holding AG. „Украйна има изключителни капацитети за съхранение на природен газ и ние все по-активно се занимаваме с бизнеса за търговия с газ на страната.“

Газът, съхраняван в Украйна от чуждестранни компании, се е утроил  през юни до 2,8 милиарда кубически метра в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Ukrtransgaz. В същото време – 17 юни, европейските места зд съхранение бяха запълнени на 77%  в сравнение със средно 52% за същото време на годината.

Миналата година само седем чуждестранни компании използваха Украйна като вариант за съхранение, в сравнение с 54 компании днес, според оператора.

„Имаме най-ниските цени за съхранение на газ в Европа и много атрактивни тарифи за транспорт“, каза главният изпълнителен директор Сергий Олексиенко по имейл.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Украйна има около 13 милиарда кубически метра празни хранилища или приблизително 13% от общия капацитет на Европа. Ако търговците използват това пространство, това означава, че заплахата от отрицателни цени по-късно през лятото може да отшуми, каза Елчин Мамадов, анализатор от Bloomberg Intelligence, Лондон. Търговците и анализаторите обмислят тази възможност, откакто петролните фючърси паднаха под нулата през април.

Без опцията за Украйна, Европа ще изчерпи пространството за съхранение  преди лятото да приключи, ако приглушеното търсене продължи, каза той. „Очакваме Европа да изчерпа резервния капацитет за съхранение до края на август или  началото на септември.“

Украйна, която има лоши отношения с Русия, през последните години се обърна повече към Европейския съюз и САЩ за да изгради силни икономически и енергийни връзки.

Европейските компании могат да изпратят в Украйна между 5 и 10 млрд. куб.м газ за инжектиране това лято, съобщи Timera Energy по-рано този месец. „Това представлява значително увеличение на търсенето на газ“, заяви индустриалният консултант.

Бързо съхранение

Докато новият митнически режим на Украйна и специални тарифи дават стимул на чуждестранните търговци да използват складовете, тъй като местата по на запад се запълват, разходите за транспорт и съхранение ще бъдат различни за всяка компания, заяви Виталий Радченко, партньор и ръководител на компанията CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP.

Тъй като количеството газ, доставено от Gazprom PJSC  за Европа  е в застой, Украйна трябва да привлече гориво от запад, за да получи приходи от съхранение, каза той.

„Общите разходи за използване на украински хранилища, като се вземат предвид свързаните такси за транспортиране по  тръбопроводи между съседните страни, не са по-високи от 3,16 евро на мегаватчас, което дава достатъчен стимул за използване на този капацитет“, казва Wood Mackenzie Ltd. в доклад през април.

За сравнение, европейските капацитети за складиране се продаваха между 3,5 евро (3,93 долара) и 6,5 евро на мегаватчас в най-новия сезон на аукциона.

„Докато европейските складови помещения се използват от  много страни, с различни условия, украинските  работят  по същите правила и имат само един оператор“, заяви Андрей Олесиюк, ръководител  за газа в украинската компания D. Trading. „Сега  има предимства за съхраняване на газ в Украйна.“

https://financialpost.com/pmn/business-pmn/ukraine-becomes-unlikely-beneficiary-of-natural-gas-glut

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *