Russian.rt.com: Руското външно министерство похвали решението да се превърне Света София в джамия

(Дез)информация/Анализи

Решението да се превърне Света София от музей в джамия е вътрешно дело на Турция, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин.

„Като цяло ние изхождаме от факта, че говорим за вътрешните работи на Турция, в което, разбира се, нито ние, нито други трябва да се намесваме“, каза дипломата.

Той обаче обърна внимание на важността на този обект от гледна точка на световната култура и цивилизация.

На 10 юли турският лидер Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщането на Света София в джамия и началото на мюсюлманските служби там.

Според него това е стъпка към „изграждането на голяма и силна Турция“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни
Коментар на АА

Лесно е да се каже, че това е поредното доказателство за деградацията на руската външна политика и тоталното и подчинение на текущите капризи в геополитическата линия на Владимир Путин.

Православието и неговите ценности са помощен инструмент, който винаги може да бъде жертван в полза на текущи изгода. В същност истината е, че Кремъл подтикна Ердоган към този ход, за да обслужи претенцията на Москва да стане център на световното православие, като дискредитира Вселенската Патриаршия.

Няма съмнение, че този жест на Путин към Ердоган разчита на дългосрочни ползи и компенсации в други райони. Много е вероятно турския президент, след като е постигнал целта си, да „отвори“ вратите на джамията за всички гости.

Но най-вече да натисне Вселенската патриаршия и да помогне на РПЦ да я изтласка като център на православието в света.

https://russian.rt.com/world/news/763870-mid-sobor-sofii-mechet

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *