Eadaily.com: България търси пари, за да завърши „Турски поток“

(Дез)информация/Анализи

В България търсят заем, за да завършат продължeнието на „Турски поток“. Операторът на газопреносната система в страната започна да търси пари, тъй като строителните предприемачи искат най-високата лихва за заема.

От „Булгартрансгаз“ съобщиха, че 17 финансови институции участват в търг за шестгодишен заем, който операторът инвестира в развитието на българската газотранспортна система. Говорим за няколко проекта, но основният и най-скъп е изграждането на „Турски поток“ до границата със Сърбия.

„В началото на юни„ Булгартрансгаз “обяви търг за заем от 400 милиона евро. Публикуваната покана предизвика интерес сред 20 финансови институции и до 30 юни (крайният срок), 13 от тях изпратиха 10 предложения. Общият размер на предложенията възлиза на 542 милиона евро. Цените варират от 1,35% годишно до 3,5% годишно “, заяви „Булгартрансгаз“ и добави, че в конкурса участват ING Bank N.V., Citibank Europe AD, Райфайзенбанк България ЕАД, Unicredit Bulbank AD, ОББ АД, Международна банка за икономическо сътрудничество, Евробанк България АД, Банка ДСК АД, VTB Bank Europe SE, Асоциация на Българската банка за развитие – Международна инвестиционна банка – Общинска банка.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни
Българската компания отбеляза, че условията на банките са много по-привлекателни от тези, предложени от строителните предприемачи за продължението на „Турски поток“. „ „Булгартрансгаз“ има възможност да спести 65 милиона евро лихва“, се казва в изявлението. Става въпрос за консорциумите Arkad и DZZD Ferrostaal Balkangaz. Първият изпълнител изгражда самия газопровод с дължина 474 километра, чиято дата на пускане отново е отложена – до края на годината. Вторият – компресорните станции, за да се увеличи доставката на гориво през бъдещия газопровод до Сърбия от 3 милиарда кубически метра до 12 милиарда кубически метра годишно.

Както EADaily съобщи, през октомври миналата година „Булгартрансгаз“ вече взе заеми от американски и европейски банки на обща сума от 200 милиона евро за авансови плащания на контрагенти за продължаване на „Турски поток“ в България. Общата стойност на строителството на газопровода ще възлиза на 1,1 милиарда евро, а на компресорните станции – 179 милиона евро. Българският оператор отбеляза, че ще изплаща заемите от плащанията за транзит на газ.

„Турски поток“ в България е първият случай в историята на „Газпром“, когато неруски холдинг действа като клиент и собственик. От една страна, това позволява да се спази цялото европейско законодателство и да не се попада под ограниченията на Третия енергиен пакет. От друга страна, „Газпром“ трудно може да контролира изпълнителите, което вече се отразява на факта, че планират да пуснат газопровода със закъснение от една година.

Коментар на АА

Тази публикация хвърля светлина върху неясната схема за финансиране, в която Булгартрансгаз трябва да взема кредити за да построи Турски поток. Разкриват се причините – да се заобиколят ограниченията в Третия енергия пакет.

Но се дава цялата схема.

В нея има задкулисно пряко финансиране от Газпром на изпълнителя, което след това се оформя като кредит на изпълнителя към Булгартрансгаз. Лихвите не случайно са по-високи, защото включват първоначални лихви при първоизточника на кредита и след това лихви за посредника.

В цялата финансова схема се включват и плащанията на Газекспорт за незаетия капацитет на Трансбалканския газопровод.

Големият риск за БТГ ще настъпи в момента в който поради Третия енергиен пакет не може да запълни целия капацитет на Балкански поток с руски газ, съответно спаднат приходите и не могат да се обслужват кредитите.

Този риск беше известен от самото начало.

https://eadaily.com/ru/news/2020/07/13/bolgariya-ishchet-dengi-na-dostroyku-tureckogo-potoka

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *