Светът

IES ENERGY BRIEF: Exxon предупреждава, че ниските цени на петрола могат да заличат 20% от доказаните стойности на запаси

By KEVIN CROWLEY AND JOE CARROLL on August/2020, worldoil.com

Хюстън (Bloomberg) – Exxon Mobil предупреди, че ниските цени на енергията могат да заличат една пета от запасите й от нефт и природен газ. Ако понижените цени продължат през останалата част от годината, „определени количества суров петрол, битум и природен газ няма да бъдат квалифицирани като доказани резерви в края на 2020 г.“, заяви компанията в изпратен към регулаторния орган документ. 20% удар би повлиял на еквивалента на почти 4,5 милиарда барела суров петрол, което  е достатъчно за снабдяване на всяка рафинерия в американския залив в продължение на 18 месеца.

Мащабните петролни пясъчници на компанията Kearl в Алберта са единственият специфичен актив, посочен като потенциална жертва на всяка ревизия в края на годината. Imperial Oil Ltd., която е около 70% собственост на Exxon и управлява като дъщерно дружество, заяви в отделен регулаторен  документ, че неопределена част от резервите на Kearl може да бъде застрашена.

Exxon не чака традиционния период в края на годината за преоценка на резервите. След като намали бюджета си за сондиране с 10 милиарда долара, за да се справи с колапса, причинен от пандемията, компанията заяви, че е отписала около 1 милиард барела от своите книжа. Повечето от тях включват шистови полета, според подените документи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Световният гигант също така заяви, че планира да увеличи кредитната линия от $7,5 милиарда до $10 милиарда през текущото тримесечие.

Акциите на Exxon се повишиха с 0,9% до $ 43,85 през първата седмица на август в Ню Йорк. Imperial нарасна 1,6%. Kearl представлява 60% от 3,5 милиарда барела доказани резерви.

Отделно, Chevron Corp. заяви, че очаква да преразгледа запасите си надолу с около 10%, главно в басейна на Permian и Австралия.

Royal Dutch Shell Plc, British Petroleum Plc и TOTAL SE отписаха резерви за милиарди долари през последните седмици, тъй като пандемията унищожи търсенето и цените на петрола, което направи някои полета нерентабилни за сондиране. Exxon беше единствената компания, която досега не беше преразглеждал активи надолу.

Последната значима ревизия на запасите на Exxon беше през 2016 г., когато премахна от документацията част от активите си от петролни пясъци в Канада, въпреки че по-късно върна някои от тях обратно.

В момента Exxon преминава през годишния си „много строг“ процес за преглед стойността на активите и трябва да представи резултатите пред борда до ноември, заяви старши вицепрезидентът Нийл Чапман по време на разговор с анализатори в края на юли. Докато Exxon не публикува прогнози за цените на стоките, за разлика от европейските партньори, Чапман заяви, че те „съответстват на обхвата на оценките на трети страни.“

https://www.worldoil.com/news/2020/8/6/exxon-warns-low-oil-prices-may-erase-20-of-proved-reserve-value

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *