Регионът

IES ENERGY BRIEF: Турция консумира през юли втория най-евтин природен газ в Европа

BY DAILY SABAH,  AUG 16, 2020, .dailysabah.com

Турските домакинства през юли разполагаха с втория най-евтин природен газ в Европа, плащайки почти три пъти по-малко от домакинствата от Европейския съюз, показват официалните данни.

Според данните на Европейската агенция за статистически данни Eurostat и индекса на енергийните цени за юли, съставени от турската Асоциация на дистрибуторите на природен газ (GAZBIR), цената на газ за киловатчас в Турция достига 0,0234 евро (0,028 долара) за отделно домакинство.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Украйна през юли плати най-ниската цена за природен газ сред 29 европейски страни, включени в проучването, докато Швеция плати най-високата цена с 0,076 евро на киловатчас за домакинствата. След Швеция, Швейцария, Великобритания и Белгия платиха съответно най-високите цени на газ.

Яшар Арслан, председател на GAZBIR, заяви, че темпът на използване на природен газ се увеличава всяка година, в съответствие с нарастващата степен на навлизане в страната.

Той заяви, че асоциацията работи за разширяване на инфраструктурата за природен газ, съвместно с регулаторния орган на енергийния пазар в Турция (EPDK).

Арслан отбеляза, че природният газ е станал най-евтиният източник на отопление в Турция в сравнение с други видове горива като въглища и мазут.

Турция купува по-голямата част от природния си газ по тръбопроводи от Русия, Иран и Азербайджан, в допълнение към вноса на втечен природен газ, най-вече от Катар, следван от САЩ.

Страната счита закупуването на по-евтин природен газ и ВПГ за предимство за диверсификацията на доставките на газ. Изглежда, че страната се възползва от по-ниските международни цени и увеличи вноса на втечнен природен газ, като в същото време сведе до минимум вноса на газ по газопровод.

https://www.dailysabah.com/business/energy/turkey-consumes-2nd-cheapest-natural-gas-in-europe-in-july

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *