IES ENERGY BRIEF: British Petolum разкрива рентабилността на своите дейности по търговия с петрол

By JAVIER BLAS AND LAURA HURST on 9/16/2020, worldoil.com

(Bloomberg) – BP представи публично рентабилността на огромната си и държана в тайна търговска дейност, внушавайки, че прави годишна възвръщаемост от $ 2,5 милиарда.

Това се случи наскоро, по време на презентации за плановете на компанията за чиста енергия, като проследява появата на търговски операции през първата половина на годината като едно от малкото „светли“ неща за BP и нейните конкуренти. Операциите донесоха прилив на пари, които частично компенсираха въздействието на коронавирусната криза върху цените на петрола и търсенето на енергия.

Вътрешният търговски бизнес на BP има „дълъг опит“ за повишаване на възвръщаемостта на компанията върху средния зает капитал с „близо до“ 2 процентни пункта, според главния изпълнителен директор Bernard Looney.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
За разлика от строго пазената търговска печалба, компанията разкрива средния капитал, който използва всяка година. От 2015 до 2019 г. тази цифра е била 124,2 милиарда долара годишно, според годишния доклад за миналата година. Това предполага, че увеличението на RoACE /възвръщаемост на средния зает капитал/ с 2% се равнява на около 2,5 милиарда долара. Това е повече от това, което Vitol Group /Vitol е холандска компания за търговия с енергийни и суровини, която е основана в Ротердам през 1966 г./ направи през 2019 г., която беше рекордна за компанията.

BP не разкрива печалбите на търговската си секция и отказа да коментира въпроси от Bloomberg News относно това изчисление.

Компанията-гигант публикува данните като част от своята цел, да убеди инвеститорите, че нейните търговски операции могат да помогнат за повишаване на възвръщаемостта на по-малко печелившите възобновяеми източници. Търговията, достъпът до евтино финансиране и интеграцията са някои от начините, по които компанията смята, че може да постигне 8% до 10% възвръщаемост в портфолиото си от възобновяеми източници. „Всъщност вярваме, че можем да се справим по-добре и тези връщания може да се окажат консервативни“, каза Looney.

Голям търговец

Въпреки че е по-известен със своите петролни находища, рафинерии и бензиностанции, British Petroleum е един от най-големите търговци на суровини в света. Заедно с конкурентите си Royal Dutch Shell Plc и Total SE, той залага собствени пари срещу възходи и падения на световните пазари на петрол и природен газ.

Компанията заяви, че миналата година е търгувала малко под 11 милиона барела на ден суров петрол, повече от най-известните имена на индустрията за търговия със суровини като Vitol, Trafigura Group и Glencore Plc.

В исторически план трите големи петролни компании разкриват възможно най-малко, как техните търговци печелят пари. Когато по-рано тази година инвеститорите попитаха Total за рентабилността на търговския си бизнес, главният изпълнителен директор Patrick Pouyanne отговори: „Търговията с петрол е тайна.“

Търговските операции на компаниите използваха големите ценови движения през тази година, създадени от пандемията. BP, например, подчерта „изключително силни резултати“ в своята търговска част през второто тримесечие, докато еквивалентното подразделение на Shell се радва на рекордни печалби.

https://www.worldoil.com/news/2020/9/16/bp-reveals-profitability-of-its-oil-trading-activities

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *