Алтернативи & Анализи: Вест от Сърбия – сръбската част от Турски поток няма да бъде готова да поеме природен газ от Турция през България средата на 2021 г.

Според публикация в авторитетния сайт  spglobal.com   крайният срок до края на 2020 година за да влезе природния газ в Сърбия няма да бъде спазен, въпреки че връзката Сърбия – България бе „открита“.

Сръбският участък е дълъг около 403 км и има капацитет от 13,9 млрд. куб.м / годишно. Проектът включва четири измервателни станции и една компресорна станция и се свързва с българския участък от разширението  на Турски поток при Зайчар, а с Унгария при Хоргос.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни
Съобщението бе направено от президента на сръбската Асоциация за природен газ Воислав Вулетич, който заяви пред местната медия  Vecernje Novosti, че българският и сръбският участък от разширението на Турски поток са свързани, но компресорната станция в Сърбия трябва да бъде завършена едва през май 2021.

Сръбският ТСО Газтранс и държавната компания Srbijagas се предпочели да не коментират, но е ясно, че без компресорната станция не само не може да се реализира транзит през Сърбия, но и силно ограничи вноса.

https://www.spglobal.com/platts/en/market-insights/latest-news/natural-gas/112420-serbian-section-of-turkstream-extension-not-ready-before-spring-2021-sources

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *