Светът

IES ENERGY BRIEF: Русия планира да подкрепи добива през февруари на OPEC+

By OLGA TANAS on December/2020, worldoil.comu 

МОСКВА (Bloomberg) – Русия планира да подкрепи по-нататъшното постепенно увеличаване добива на OPEC+ на следващата среща през януари, тъй като цените на суровината са в оптимален диапазон.

„За да възстановим нашия добив, който сме намалили много, ценовият диапазон от 45 до 55 долара за барел е най-оптималният“, заяви зам.-министър-председателят Александър Новак пред репортери в Москва. „В противен случай, никога няма да възстановим добива, другите ще го възстановят.“

Петролът Brent е средно около 50 долара за барел от началото на декември, когато Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници приеха нов план за постепенно увеличаване на добива. Групата, която се ръководи от Русия и Саудитска Арабия, ще увеличи дневния добив на суров петрол на месечни стъпки от около 500 000 барела през 2021 г., вместо предишния план за добавяне на почти 2 милиона барела от 1 януари.

Министрите от ОПЕК+ ще се събират всеки месец, за да обсъждат размера на всяко увеличение, което ще позволи на групата да реагира на несигурното търсене, докато пандемията Covid-19 продължава. Следващата среща, насрочена за началото на януари, ще определи, колко предлагане трябва да бъде добавено към пазара през февруари.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




„Ако ситуацията е нормална, стабилна, ще подкрепим увеличението“, каза Новак, попитан дали Русия иска допълнително увеличение от 500 000 барела на ден през февруари. „Трябва да достигнем нива, предвидени по-рано, от 1 януари, постепенно, без да дърпаме пазара твърде много.“

Тази промяна би означавала, че ОПЕК+ все още планира да изтегли около 6,7 милиона барела на ден от пазара през февруари, в сравнение с текущите съкращения на доставките от 7,7 милиона барела на ден.

Не е ясно дали Саудитска Арабия, лидерът на ОПЕК+ заедно с Русия, ще подкрепи увеличаването на добива на суров петрол. Миналата седмица, след разговори очи в очи с Новак в Рияд, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, престолонаследникът Абдулазиз бин Салман заяви, че иска да държи спекулантите на пазара „нащрек“.

„Никой няма да знае какво ще правим на срещата до нейния ден“, каза Абдулазиз.

https://www.worldoil.com/news/2020/12/25/russia-plans-to-back-another-opecplus-production-hike-in-february

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *