АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Новото споразумение за добив на ОПЕК+ – саудитците ще предприемат най-дълбоки съкращения

By GRANT SMITH, SALMA EL WARDANY AND JAVIER BLAS on 1/5/2021, worldoil.com

(Bloomberg)  – ОПЕК+ постигна споразумение за ограничаване през следващия месец на предлагането, като Саудитска Арабия ще понесе по-голяма тежест от съкращаването на добива на петрол, докато други се държат стабилно или ще направят малко увеличение, казаха делегати.

Сделката, която беше сключена след двудневни преговори, доведе до покачване на добива на суровината до 10-месечен връх в Ню Йорк. Оказа се, че споразумението дава на повечето членове на групата това, което искаха – допълнителната ценова подкрепа, желана от Саудитска Арабия, и тласъкът на добива, за който Русия беше настоявала.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Саудитска Арабия не разкри размера на допълнителното си намаление, заявиха делегатите, като поискаха да останат анонимни, тъй като информацията е поверителна. Последният път, когато кралството направи едностранно съкращение, през юни миналата година, се премахнаха допълнително 1 милион барела на ден от предлаганите на пазара.

За разлика от това, Русия и Казахстан ще могат да увеличат добива през февруари с общо 75 000 барела на ден, казаха делегатите. Това е символично увеличение за двете страни –  най-големите, добиващи петрол не-членки на ОПЕК в алианса.

Останалата част от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници се приближиха до консенсус за поддържане на стабилия добив през февруари, казаха делегати.

Предложенията биха означавали, че глобалният пазар ще получи по-малко предлагане през февруари, отколкото търговците очакваха преди тази седмица. Цените на петрола скочиха, като суровият петрол в Западен Тексас скочи с 5,1% до 50,05 долара за барел в Ню Йорк, най-високият от 26 февруари.

Още подобни статии: https://altanalyses.org/2021/01/04/ies-energy-brief-страната-добиваща-най-много-петро/

Оригинална статия: https://www.worldoil.com/news/2021/1/5/new-opecplus-production-agreement-sees-saudis-taking-deepest-cuts

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *