АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: България се опитва да осигури парламентарна опека на Турски поток

Правителството на Борисов, олицетворяващо триадата Борисов-Доган-Пеевски се готви, през внесени от ГЕРБ промени в Закона за енергетиката, да узакони пост фактум Турски поток и да позволи чрез национално решение експлоатацията му при сегашните договори за дългосрочно отдаване на капацитети на Газекспорт. Формалният повод е селективно транспониране на европейска директива ЕС/2019/692, срокът за което изтече през февруари 2020 година. Правителството и Булгартрансгаз следват юридически съвети на Газпром като се опитат да получи закъсняла дерогация за Турски /Балкански/ поток от ЕК. Тя трябва да регулира свободата на предоставяне на достъп до тръбата на трети страни и свободата да определя по своя дискреция тарифите.

Нормално процедурата по дерогация се провежда на много по-ранен етап, преди крайното инвестиционно решение, за да гарантира икономиката на проекта. На етап завършен проект, когато договорите са сключени и инвестициите направени, се иска от Европейската Комисия да играе ролята на гумен печат – поредица от свършени факти, които може да оцени, още по-малко промени, а само да приеме като даденост. Тъй като получаването на дерогация е малко вероятно, следва да потърсим други възможни мотиви.

Основният от тях е бягство от отговорност, както заради неизпълнение в бъдеще на поети ангажименти. Класическото извинение „ЕС е виновен“ за отказа от дерогация, и Газекспорт трябва да се раздели с монопола си. Парите са усвоени,  

И втория мотив – всички лица, отговорни за най-голямата корупционна сделка у нас в последните години, да се измъкнат от наказателно преследване в бъдеще чрез индулгенция от Народното събрание.

По този начин българското правителство се опитва в последните дни на живот на този парламент, да защити Турски поток от наказателните процедури на ЕК и санкции от САЩ, като защити управляващите от скандал и отговорност в предизборния период.

Повтаря се схемата с решението на Народното събрание, което задължи правителството да обжалва глобата на ЕК от 77 милиона евро, наложена на БЕХ, БТГ и Булгаргаз, пред Европейския съд. Чрез законодателната намеса, погрешното икономическо решение на корпоративни управленци, се превръща в политическо. Така ръководителите на БЕХ, Булгарнтрансгаз и Булгаргаз от периода 2010-2014 година, решенията на които доведоха до наказателната процедура и рекордната санкция на ЕК, на практика стават ненаказуеми.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Остро критичния доклад на Асоциацията на европейските енергийни регулатори – АСЕР, който директно посочва че представената методолия на Булгартрансгаз за определяне на тарифи, откровено фаворизира дългосрочните договори за наем на капацитет от Газекспорт в Балкански-Турски поток, като дискриминира всички други търговци и спедитори.

Особено шокиращи са разликите в тарифите при входа на газопреносната система от Турция между годишните тарифи по дългосрочните договори за капацитет по транзитните газопроводи и годишните и месечни тарифи по краткосрочни договори.

Да припомним, че самата процедура в крайния етап на обвръзващи оферти в „отворения сезон“, при която Газекспорт „спечели“ правото да сключи дългосрочен за ангажиране на капацитет, беше опорочена. Кандидатът бламира процедурата и вместо да приеме заложената минимална тарифа, Газекспорт даде свое по-ниско предложение, което Булгартрансгаз прие, с което лиши проекта от критично важни приходи.

Минималното предложение на БТГ при обвързващите оферти бе основа на приходната прогноза и бизнес модела. Със съгласието Газекспорт да слезе под минималния праг,  ръководството на Булгартрансгз демонстрире, че възнамерява да изплаща дълговете си от Турски поток не с приходи от моноплиста Газекспорт, а увеличиване на приходите от конкуренти на Газекспорт и от потребителите в България.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *