АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Китай се включи в дезинформационни кампании срещу западните ваксини

Пандемията не само не сплоти, но и рязко ускори битката за надмощие на глобално равнище.

Веднага след избухването и потекоха обвиненията срещу Китай че е забавил да информира СЗО и света за заразата, с което е било пропуснато критично време за първа реакция. Щетите от пандемията се измерват не само в трилиони долари, но и в размествания в баланса на силите, след като Китай успя да се измъкне първи от кризата, докато САЩ и Европа все ще справят с втората и чакат третата вълна.

На този фон битката за ваксините естествено придоби геополитически измерения. Не е въпрос само за стандартни битка между конкуренти за надмощие на глобален пазар, но и за психологическа война, която да всее смут и объркване сред обществата в Европа и САЩ. 

Факт е, че анти-Ковид19 ваксините не се ползват с всеобщо доверие и поради съкратените срокове за изпитание и поради вътрешно противоречивите опити на властите да съчетаят от една страна кампаниите за популяризирането им и от друга, липсата на достатъчен брой ваксини. Това много напомня на едновременно натискане на педала на газта и на спирачката.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




И в тези пролуки именно се разполагат опитите за дезинформация и пропаганда на близките до властите китайски медии, които буквално влизат в обувките на руската пропагандна машина. Показателен случай са опитите за дискредитация на най-популярната ваксина до този момент – на Пфайзър и Бионтек по повод на слухове, за „скрити“ починали от ваксините в Германия, които говорителка на китайското външно министерство разпространява.

.Text

Description automatically generated

Обърнете внимание, пишещите тези постове не са случайни хора, а такива с високи позиции в авторитарна страна, което изключа самоинициатива. Не случайно са предизвикали реакция на СиЕнЕн. Въпреки ,че не можели да потвърдят от независими източници собствената си „новина“ , тя вече е добила свой живот и се разпространява по целия свят през дезинформационните мрежи. Сякаш Пекин е изключително разтревожен, че ЕС и САЩ могат да излязат от плена на заразата и тогава остава открит въпроса каква е истинската цел – да се нанесат максимални щети на западната икономика за да може, в условията на криза, Китай да излезе по-силен от Запада или просто страх че се губи битката около ваксините. Все пак Западът произведе вече 5 различни варианта на ваксини, докато Русия и Китай имат по една.

Реакцията на Пекин е и в отговор на нееднозначни резултати от тестирането на китайските ваксини на Синовак и Синофарм. Турция одобри за използване в спешни случаи на ваксината на Синовак, и публикува резултати за ефикасност при над 91 процента от случаите. В подобен режим – за спешни цели – е и Унгария, която внесе китайска ваксина с цел провеждане на тестове. 

На другия полюс е Бразилия, която публикува данни за малко над 50 процента ефикасност на ваксината на Синовак, което едва преминава критериите на СЗО за допустимост.

Както и в други подобни случаи част от проблемите възникват и поради отказа на китайските компании да предоставят повече данни за ваксината на учените в страните на нейното евентуално приложение, а страните са притиснати между остра нужда и минималните стандарти на безопасност. Има и негативни натрупвания от ранните етапи на пандемията, когато Китай си позволи да изнася защитни облекла и маски без нужната сертификация или с подменени данни.

Както и Русия на Путин, така и Китай на Си Дзънпин, гледат на въпроса за националната ваксина, като въпрос за национална гордост и престиж, и това е логично. В защитата на новото „национално достойнство“ са ангажирани огромни дипломатически и медийни ресурси на тези страни. Китай се оплаква от нечестно отношение и преднамереност спрямо китайската ваксина, същото от което недоволства и Русия.

Докато в Москва и Пекин се оплакват от неразбиране или враждебен свят, обаче пропускат да забележат, че двете страни радикално изостават по броя на ваксинирани на глава от населението. Производството на ваксини в света и конкретно в Китай е далеч от равнищата, на които то може да задоволи вътрешното търсене, камо ли за да се „спаси света“. Отговорът чрез дезинформационни кампании не помага никому.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *