АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Споразумението между САЩ и Германия за Северен поток – победа за Русия

July 21, 2021 – Margarita Assenova, jamestown.org

* САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2 на фона на манипулациите на руския пазар на газ

Съобщението в сряда, 21 юли, за споразумението между Съединените щати и Германия, позволяващо завършването на проекта за газопровод Северен поток-2, идва в момент, когато Русия полага пълни усилия за манипулиране на европейския пазар на газ, изчерпват европейските складове за газ и изпращат цените до небето. Цените на природния газ скочиха до 10,30 долара на милион британски термични единици (MMBtu), достигайки най-високите си нива от 13 години – когато наличността на втечнен природен газ в Европа все още беше ограничена (Ycharts.com, July 21). Спот цените на газа в нидерландския хъб бързо се повишиха до 451 долара за хиляда кубически метра през юли (Interfax, July 9).

В същото време европейските нива на съхранение на газ са само на 53 процента от капацитета си, или с близо 27 процента по-ниски от средните за последните пет години. Ако доставките на руски газ не се увеличат скоро, европейските хранилища за газ ще бъдат запълнени до октомври с не повече от 71 % от капацитета си, което ще причини законни опасения от нова газова криза (Celsiusenergy.net, July 19).

Но руският Газпром отказва да увеличи доставките през газопреносната система на Украйна през периода на плановия ремонт на Северен поток 1 и Ямал Европа, насрочен за този месец – другите две големи руски линии за износ на газ за Европа (Interfax, June 29). Вместо това русата компания изпълнява дългосрочните си договори за доставка, като продава природен газ, който вече е складиран в големите складове в Германия и Австрия, като по този начин изчерпва обема си и поражда страхове сред европейските клиенти от спирането на газа през зимата. На 19 юли съхранението в Австрия беше само 33 процента, а в Германия – 47 процента (Celsiusenergy.net, July 19).

Газпром изчисли, че повишеното търсене на природен газ в Азия това лято тласка цените нагоре и привлича повечето от износа на втечнен природен газ в света. Това оставя европейските клиенти с ограничени доставки от спот пазарите (Interfax, June 30). По този начин, ако Газпром намали доставките с още 20 милиарда кубически метра (bcm) от върха на вече загубените 26,6 милиарда кубически метра през последните две години, това може не само да означава значителна печалба за Москва, но и да притисне Европа да отстъпи пред Северен поток 2.

Наблюдателите стигнаха до заключението, че Русия  използва доставките на газ като оръжие и използва господстващото си положение на газовия пазар на Европейския съюз, за да изпрати политическо послание, че Европа ще се сблъска с недостиг на газ, ако газопроводът Северен поток 2 не бъде завършен (Kyiv Post, July 13). Но вместо да бъде наказана за подобно поведение, Москва е наградена с премахването на всички политически пречки за завършването на Северен поток 2. Въпреки, че ново-обявеното американско-германско споразумение за Северен поток 2 съдържа разпоредби, които заплашват със санкции и други ответни мерки, ако Русия се опита да използва енергията като оръжие или да извърши по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна. Но времето на сделката носи съмнение, че Москва наистина ще бъде наказана за монополистично или безразсъдно поведение (Al Jazeera.com, July 20; Moscow Times, July 21).

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Разкривайки някои подробности от споразумението, Виктория Нуланд, държавен подсекретар по политическите въпроси, заяви, че Германия се е съгласила да работи заедно със САЩ, за да притисне Русия да удължи с десет години транзитно споразумение през Украйна, което трябва да изтече в края на 2024 г. (Moscow Times, July 21). Успехът в подобно начинание обаче, е крайно нереалистичен. Веднага след като отклоняващият, диверсионен тръбопровод Северен поток-2 заработи, Русия няма да има нужда от Украйна като транзитен път на газ, а Западът няма практически средства да принуди Газпром да сключи още едно десетгодишно споразумение с Киев.

Нуланд повтори, че Германия се е ангажирала да предприеме мерки на национално ниво, както и да търси действия на ниво ЕС, включително санкции, ако Русия използва енергията като оръжие или предприеме агресивни стъпки срещу Украйна (Interfax, July 21). Малцина в Украйна или Централна и Източна Европа са убедени, че Берлин ще предприеме такива драстични мерки срещу Москва, особено такива, които биха засегнали германските търговски интереси. Съдейки по последователните усилия на Германия, да обжалва всяко европейско съдебно решение по отношение на сухопътните тръбопроводи, свързващи коридора Северен поток, изглежда малко вероятно Берлин доброволно да наложи санкции на Русия за подривни действия в Украйна. Германия наскоро загуби обжалването си по сухопътния тръбопровод OPAL, свързващ Северен поток 1 с неговата газова мрежа – съдът потвърди, че газопроводът е предмет на Европейската газова директива и Газпром не може да го използва с пълен капацитет (EDM, September 30, 2019; Interfax, July 15, 2021).

Всички финансови стимули и обещания за инвестиции в зеления енергиен сектор на Украйна както от Германия, така и от Съединените щати ще бъдат изключително важни, ако се реализират. Нуланд говори за „конкретни“ финансови цифри за подпомагане на Украйна да диверсифицира доставките на енергия, които тепърва ще бъдат разкрити. Тези обещания обаче, изглежда не притесняват властите в Москва, тъй като там вече се провеждат тържества. Заместник-председателят на комисията по международни дела на Държавната дума (долната камара на парламента) Алексей Чепа триумфално заяви, че нито усилията на САЩ, нито позицията на Украйна и президента Владимир Зеленски няма да попречат на пълното пускане на газопровода (Interfax, July 21).

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *