Дали Путин надигра Европа в ситуацията с газа?

По следите на поредното пропагандно внушение на Кремъл.

Статия с подобно заглавие, действително има и тя е дело на Антъни Ашкенази, колумнист на британския вестник Daily Express.  Тя стъпва върху внушение, че поради степента на зависимостта си от Русия, Европа няма друг ход освен да се съгласи с исканията на Кремъл и че  Путин е успял да надиграе Европа, съгласявайки се да увеличи доставките на газ за Китай.

Според автора Ашкенази, лидерите на Русия и Китай са близо до сключване на сделка за изграждането на нов газопровод – втората линия на Силата на Сибир. Това съждение силно противоречи на официалните съобщения след видеосрещата между Путин и Си Дзинпин на 15 декември, които информират, че темата е била засегната, но решение няма.

В опитите са да упражни допълнителен натиск върху ЕС да одобри по съкратена процедура пускането в експлоатация на Северен поток -2, Путин пусна в обръщение поредната „китайска“ заплаха, че ако не бъде одобрена тръбата, Русия ще пренасочи определените за нея количества – към 50 милиарда кубически метра, към Китай по новия проект Силата на Сибир – 2. 

Миналата седмица по време на видеоконферентна връзка с френски бизнес кръгове, Путин обвини САЩ, че спъват проекта, за да популяризират своя втечнен газ. Остана неясно как точно Вашингтон спира износа на руски газ, след като Газпром сама престана да търгува своя газ на борсите и продава само по дългосрочни договори?! Следователно нишите които се отварят за американския втечнен газ на европейския пазар, умишелно не се заемат от Газпром.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
Северен поток -2 не среща одобрение и в Европейският парламент, който по-рано призова Европейската комисия да го спре.

Според авторитетния руски анализатор на газовия и нефтен пазар Михаил Крутихин, китайската страна съзнателно бави и не дава съгласие за изграждането на „Силата на Сибир“ -2. В момента не съществува пряка възможност за пренасочване на количества от полуостров Ямал предназначени за Европа към Китай.

На първо място, Пекин поставя собствения добив на природен газ, който се е увеличил, благодарение и на технологията фракинг. За първите 11 месеца на 2021 година, Китай е добил 186 милиарда кубически метра природен газ, с 8,9 процента повече от 2020 година.

На второ място, след местния добив, Китай поставя вноса на ВПГ, където страната изпревари Япония и се превърна в най-големият вносител на ВПГ в в света с вноса си на 114 милиарда кубически метра внос за 2021 година, според оценка на агенция Фитч.

На последно място е вноса на тръбопроводен газ, където Русия изостава от Туркменистан, със внос от 15 милиарда кубически метра. Количествата се увеличиха, поради зимните олимпийски игри, но няма признаци китайската страна Русия да разполга в скоро време с възможности да пренасочва природен газ и запад на изток и обратнода е реагирала позитивно на предложението за нова тръба на газопровода Силата на Сибир.   

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *