АкцентАнализи & Алтернативи

Социологията – начин на употреба

Веригата – Тренд, 24 часа, руско посолство

Зачудих се от къде премиера Петков извади тази чифра от 84 процента българи, които според неидентифицирано социологическо проучване, били се изказали против предоставянето на пряка военна помощ на Украйна.

Гледах, гледах, нищо друго освен последното проучване, отпреди 5 дни, на Тренд, поръчано от 24 часа, постоянния рупор на всяка власт. И тъй като с времето съм изградил инстинкт към потенциалните манипулации, да споделя – няма нищо вярно в твърдението, че мнозинството българи са против предоставянето на бронежилекти, каски и муниции на украинците. По-скоро върви информационна и в известна степен манипулационна кампания, с цел да се направят внушение и правителството да се убеди, че „народът не желае“, а руската посланичка да заяви, че народът е на страната Русия, въпреки правителството.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




А работата е като в класическия виц, не Люлин, а Младост, не има да взема, а да дава. Важното, което трябва се знае, че някой се опитва да говори от името на народа и да внушава настроения, които реално не съществуват. Мнението, че не искаме да дадем бронежилетки, каски и муниции на Украйна е в много голяма степен внушение, отколкото факт.

Да започнем с това, че социологическите агенции отдавна са загубили репутацията си на независими и чистоплътни отражатели на общественото мнение. Но комбинацията „24 часа“ поръчител и Тренд изпълнител навежда на мисълта, че поръчката е била за да намери обществена опора на позицията да не се помогне на Украйна, като си измият ръцете с „народната воля“. Уж в името на това да не се намесваме, а реално с тези откази, се намесваме пряко, и то в полза на Русия, защото отказваме правото на украинския опълченец, да, този същия от Мариупол, Киев, Харков, да се защити от агресора. В същото време плащаме чинно по половин милиард долара на месец в хазната на Путин за енергийни ресурси, с които той дава оръжие и плаща на руснака, който стреля в украинеца, който си е у дома и комуто сме отказали бронежилетката за да оцелее. Къде тук е неутралитета, моля? Къде е моралът? Само ментално болен може да оспори тази логика.

В същност по-малкият упрек отива към Тренд. Поръчка, плащат, изпълняват. Кеш енд кери социология. И сега докорали до 77 процента нежелаещи. Свършили са си работата, но формулирането на въпросите е предпоставка и за отговорите.  Въпросите можеха да бъдат и други – примерно въпрос вие лично за или против ли сте да бъдат предоставени бронежителки, каски и муниции на Украйна за да се защити от нападението на Русия? Така само активните противници биха реагирали, а те са малцинство.

Но да погледнем оригиналния въпрос на Тренд „Според вас лично трябва ли пряко или непряко НАТО да се намесва, на страната на Украйна, в конфликта и с Русия?“. Още в началото да кажем, че тук няма България, а НАТО и негова предполагаема „намеса“ /военна/– тоест войски на НАТО и българи да прекосят границата и да започнат да се бият на страната на Украйна? При тази хипотеза, когато наши момчета загиват на чужда земя, дори тези 9 процента изглеждат непостижимо висок процент.

Манипулацията обаче не спира само до тук. Във въпроса си Тренд не говори за война, за агресор, за жертва, и, забележете дори не за „военна операция“ – опорката на Кремъл, а за аморфното „конфликт“. Нещо там се карат, спорят, е, някакви хиляди души умират, единият е агресор, другия жертва, ама това са ненужни подробности.

След три дни българският висш държавник, който ни представя на съмита на НАТО на 24 март, ще трябва да се аргументира пред другите си 28 колеги от НАТО, които предоставят военно-техническа помощ, защо не го правят. И отговорът ще бъде, не че не искат да дадат, ама калпавият и безчувствен „народ“не дава.

Няма никакви 84 процента, които да стоят зад злощастния мем на „Продължаваме промяната“, с това, че няма да дадем нищо на Украйна.

Утехата е, че има толкова много неискреност и лицемерие в цялата тази работа, особено ако се следят данните за рекорден износ на подобна на желаната от Украйна продукция от нашите заводи. Тарикат лидери управляват тарикат народ. И най-баш тарикат посланик на най-тарикатската страна внушава „народът наш, правителството ще падне“. И вместо да покажат на Митрофанова пряко самолета с еднопосочен билет, се огъваме в желание да съчетаят несъчетаемото – морал и интереси.

Вместо да обявим гордо и на всеослушание, че предоставяме защитно оборудване и амуниции на Украйна, която е жертва на агресия, и го направим с вдигнато чело и изправен гръбнак, се оправдаме с несъществуващ народ, докато реалния има по-здрави инстинкти и чувство за справедливост, щом и без държава успя да приюти над 30 000 хиляди украински бежанци.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *