АкцентАнализи & Алтернативи

Дума за Милен и за свободата!

Изминаха две години от деня, в който България се лиши от един от най-ярките си журналисти – Милен Цветков. По волята на съдбата се събрахме в последното му предаване „Алтернативата“, което се продуцираше и продуцира от Фондация „Алтернативи и Анализи“. Бяхме и оставаме горди с това, че успяхме да върнем на екран редица блестящи журналисти, сред които се открояваше Милен Цветков.

През годините имаше много инициативи какво да се направи за да се увековечи паметта му – да се наименова улица, да се сложи паметна плоча и т.н. За нас най-голямата памет и признателност ще бъде ако успеем да издигнем българската журналистика и медии до равнището на неговите идеали и принципи.

Мнозина днес ще отбележат годишнината от гибелта му, сред тях ще бъдат и такива, които са му затваряли вратата. Но в тази признателност обикновено се пропуска основната причина, поради която той беше различен от другите журналисти – не се пречупи, въпреки че като всеки родител и съпруг носеше бремето за издръжката на семейството си. И днес централните медии на България са под контрола не на обществото, а на определени олигархични и политически групи. Кретаме на последните места в Европа по свобода и независимост на медиите и огромната част от публичния и рекламен ресурс отива в пленените медии. Същите продуценти, които правят предавания в централните медии и които трябваше да му предложат работа, го уволниха за да угодят на силния на деня. Навсякъде шества ентъртейнмънта, който трябва да забавлява и отвлича вниманието от реалните проблеми.

За това последният му професионален дом „Алтернативата“ днес ще ви призове да си спомним Милен Цветков през несвършената от всички нас работа, за ценностите и принципите, заради които той предпочиташе да работи каквато и да е, но не и да слугува.

Той започна работа само на мъжка дума и двете неща, които получи като обещание – никой да не му се меси и да бъде сигурен че приходите, с които се издържа предаването няма по никаква начин да бъде свързани с олигарси или задкулисие. За това от тогава не получаваме пари срещу реклами, нито спонсорства.

Неговата сила беше контакта със зрителите, които го обичаха, защото ги правеше съучастници в магията, наречена предаване. Колко са телевизионните предавания, които имат постоянна обратна връзка и в които зрителят участва пряко? Спомнете си брилянтните телевизионни разговори на Милен с Борисов или с хора, които го атакуваха грубо. Какво рицарство на духа?

За това днес, две години след онзи ужасен 19 април на 2020 година, да се помолим Бог да е дал упокоение на душата му, да изпратим думи на съпричастие с болката на семейството и близките, и от името на Алтернативата да се заявим твърдото си намерение да не правим компромиси с независимостта и свободата на предаването и на журналистите, които работят в него.

Ако постигнем тези цели, заедно с всички, които „копаят на нивата“ на свободните медии и информараността на обществото, ще сме издигнали най-значимия неръкотворен паметник на Милен!

Упраителен Съвет

на Фондация „Алтернативи и Анализи“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *