АкцентСветът

Путин обвинява Запада за задълбочаващите се глобални продоволствени и енергийни кризи

Оригинал: https://www.businessworld.in/article/Putin-Blames-West-For-Emerging-Global-Food-And-Energy-Crisis/04-06-2022-431430/

МОСКВА – В петък, 3 юни, руският президент Владимир Путин обвини САЩ и Европа за енергийните проблеми, с които се сблъскват, като заяви, че те са подклаждали страхове за изменението на климата, за да увеличат подкрепата за възобновяемата енергия, но след това са инвестирали недостатъчно. 

По руската телевизия Путин заяви, че тези страни са приели недалновидна политика, която разчита твърде много на възобновяемите енергийни източници като слънчевата, вятърната и водородната енергия. По думите му тези технологии все още не са били готови за масово внедряване или са били твърде скъпи, а Европа и САЩ са омаловажили ролята на това, което се очаква да заменят – въглеводородите. 

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Резултатът беше недостатъчно развитие и инвестиции в енергетиката, както и повишаване на цените, според Путин. Според него проблемът се задълбочава от факта, че европейците – въпреки предупрежденията на Москва – са се отказали да поддържат дългосрочни договори за доставка на природен газ с Русия. По-високите цени на природния газ увеличиха и разходите за торове. Природният газ се използва в голяма степен при производството на торове. „Но ние предупреждавахме за това и то не е свързано по никакъв начин с военната операция на Русия в Донбас“, добави Путин. Няколко европейски държави са силно зависими от руския петрол и природен газ и бързат да намерят алтернативи сега, когато приеха санкции – включително енергийно ембарго – срещу Москва заради военната ѝ операция в Украйна. ___ МОСКВА – В петък руският президент Владимир Путин обвини Запада за възникващите глобални продоволствена и енергийна кризи и повтори предложенията на правителството си за безопасно преминаване на кораби, изнасящи зърно от Украйна, ако мините бъдат премахнати от водите. „Разбира се, в момента наблюдаваме опити да се прехвърли отговорността за случващото се на световния пазар на храни, за възникващите проблеми на този пазар, върху Русия“, заяви той пред руската телевизия. „Трябва да кажа, че това е опит, както казва нашият народ, да се прехвърлят тези проблеми от болната на здравата глава“. Както съобщава държавната информационна агенция ТАСС, Путин също така заяви, че западните санкции срещу Русия само ще влошат състоянието на световните пазари – ще намалят реколтата и ще повишат цените. Той заяви, че инфлацията се дължи на безпрецедентната доларова „печатница“ по време на пандемията от коронавирус и обвини недалновидните европейски политики за недостатъчните инвестиции в алтернативи на традиционните енергийни доставки и за повишаването на цените. Лидерът на Кремъл заяви, че Русия не блокира доставките на зърно от Украйна и че Западът използва Русия като изкупителна жертва за своите проблеми. Путин обеща, че ако водите бъдат разминирани, Русия няма да атакува доставките на зърно и предложи те да се извършват от украинското пристанище Бердянск или от други държави, като Беларус. Бердянск е под руска окупация. „Няма да се възползваме от ситуацията на разминиране, за да предприемем каквито и да било морски атаки“, заяви Путин. Това бяха най-обширните коментари на Путин до момента по отношение на възникващата продоволствена криза. Позициите на Путин по тези въпроси са в противоречие с обясненията, дадени от Украйна и нейните съюзници.

Превод Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *