АкцентСветът

Време ли е да падне мораториумът за шистов газ?

Съществува инженерно решение за 100% безопасен добив на шистов газ.

Почти никакви детайлни проучвания за добив на шистов газ не са правени на територията на България, а тази дейност отнема дълъг период. Това заяви в студиото на Алтернативата енергийният експерт Васко Начев.
Наложеният мораториум върху добива предопределя нито една западна компания да не може да извършва проучвания.
Много от сондажите изискват интензификация, независимо дали предвиденият метод е конвенцоинален или не, поясни анализаторът.
Не е имало други протести, които само в рамките на няколко дни да са постигнали такъв значим успех с уговорката, че решението е временно и подлежи на сваляне. Начев отбеляза и че самото решение бе набързо и неграмотно взето при това под давлението на хора, гонещи личен интерес по две направления:


1) че появата на допълнителни количества газ ще попречи на развиващия се към онзи момент ВЕИ сектор и
2) резервите на Газпром, че с появата на по-голямо предлагане на газ, ще падне и търсенете му, а оттам и цената.
Експертът посочи, че технологията за добив е напълно безопасна и при нея се упражнява налягане с 98% вода, 1% пясък и едва 1% химикали, които не са по-различни от тези при конвенционалния добив.
Той обърна внимание, че по време на сондиране контролът е на изключително високо ниво и че една инсталация за добив заема не повече от 20 кв. м.
Няма българска компания, способна да извършва сондажи, подчерта Начев, а в заключение отбеляза, че цената при добив на местна почва ще падне нинимум с 30%, поради спестените разходи за транспорт и залкючи, че ще минат поне 6-7 години между евентуалното падане на мораториума и началото на реалния добив.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *