АкцентБългария

Превръща ли се в секта БСП и има ли „издрапване“ от дъното начело с Нинова

Членовете на тясното партийно ръководство избягаха от разискването на основните причини да се стигне до ситуацията, при която БСП се оказа на пето място с 9% в следизборната класация. Това коментира в студиото на Алтернативата политологът Боян Балев, член на НС на БСП.

Години наред върви клишето за инфарктните пленуми на Столетницата. Като изключим БСП, повечето партии в България са вождистки, но в Европа практиката не е такава. Във Великобритания например консерваторите смениха четирима свои лидери, но от 12 години продължават да са на власт, именно защото не чакат министър-председателят да загуби изборите. С този пример искам само да илюстрирам проблема как ние потъваме, но нашият лидер си стои. Име хора обаче, които не виждат в себе си перспектива извън това да стоят там и да подкрепят Нинова.

Поне половин милион традиционни избиратели на БСП не излязоха да гласуват на тези избори. Причините: ние имаме един напълно компрометиран лидер и няма как с нея да издрапаме от дъното.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Националният ни съвет изобилства от критични мнения. Точно преди заседанието, което прие внесеното от Нинова предложение да не се водят разговори с контактните лица, преговарящи за състав на ново правителство, бяха отстранени осем човека. И мотивите не само че нямат нищо общо с правото, но нямат и с правилата, по които партията ни е работила досега – оперира се с избирателния списък. Това са противоуставни практики.

Не се знае дори дали ще имаме конгрес, а е много вероятно да започнем идната година в предизборна кампания. Така автоматично ще се наложи отново да отложим конгреса.

Избирателите ясно ни казаха, че ние сме пета политическа сила. С този резултат дори не сме в позиция изобщо да участваме в управлението.

За причината ГЕРБ отново да са първа политическа сила отговорност носят всички партии от управлявалата четворна коалиция, които до голяма степен компрометираха идеята за промяна. Не видяхме нещо по-добро през тези шест месеца управление. Тежки проблеми наблюдавахме най-вече във външната политика и разбира се по теми като отношенията ни с Русия.

Много повече от евентуалните предсрочни избори за НС ме притесняват задаващите се местни избори, когато ще настъпи и големият проблем за БСП, защото бидейки в това състояние и с председател все така Нинова, ще загубим стотици места в общинските съвети и изборната география, в която не присъстваме, много рязко да се разшири.

Със сигурност нови избори не биха произвели различен резултат, но е факт, че служебните правителства на Радев се ориентират по-добре в кризисни ситуации – показателен е и фактът колко добре се справят с темата природен газ и цената му, така че не е лош вариантът то да остане. Имам много по-голямо доверие на президента, отколкото на някаква сложна сглобка, независимо дали се нарича експертно или програмно правителство.  

И ГЕРБ, и ДПС са в известна изолация, но що се отнася до програмите и визията им за развитие на България, няма съществени различия. ПП изградиха цялата си предизборна кампания върху това, че са алтернатива на ГЕРБ, но личното ми мнение е, че нямат съществени идеологически и морални различия с останалите десни партии, разясни в заключение политологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *