АкцентСветът

Ограничаването на зловредния софтуер би могло да се повлияе само с помощта на ЕС и юридически механизми

Близо 10 години се занимавах с балканските страни и пътувах по официални срещи, но преди година и половина телефонът ми започна да има редица проблеми. Преди два месеца приятел журналист ми каза, че е видял името ми в списъка „Предатор“, който подслушва журналисти и политици. През 2019-а Мицотакис победи на изборите и на втория ден след тях поиска да приобщи Агенцията за Национална сигурност и Националната телевизия към своя кабинет. Тогава упълномощи племенника си да прави каквото пожелае с Агенцията за национална сигурност. Твърдят, че не разполагат с „Пегас“ и „Предатор“, но през 21-ва година лидерът на ПАСОК заговори за проблема. Това коментира за Алтернативата  Спирос Сиделис, главен редактор на EURACTIV, Гърция и потърпевш от софтуера „Пегас“.
Когато разбрах, че съм в списъка, реших да изчакам, за да видя колко е сериозно положението. Разговарях с колеги в Англия, за да проуча нещата. Преди дни се завърнах от Русия и тази седмица ще посетя съдия за да видя какво мога да направя в тази посока.
Досега в Гърция са подслушвани около стотина души с чиито имена разполагаме. Подслушвани са били дори министри и приближени на Мицотакис. Само можем да предполагаме на какъв принцип са подбирани подслушваните. Аз например не съм криминално лице и нямам достъп до класифицирана информация. Вероятно са целели да открият скандални и нелицеприятни факти с цел изнудване в последствие. Мерки срещу подобно явление трудно се вземат. Само с помощта на ЕС и юридически механизми би могло да се повлияе, но процесите се случват тайно и технологиите заплашват демокрацията. Засега изчакваме да видим колко души има още в списъка, посочи в заключение журналистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *