АкцентСветът

Геополитиката на природния газ за Европа – анализ

November 27, 2022  James Durso, eurasiareview.com  

През януари 2022 г., докато руските войски се струпваха на границата на Украйна, правителството на САЩ  оттегли подкрепата си  за  тръбопровода за природен газ EastMed , твърдейки, че проектът противоречи на екологичните цели на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и  създаде напрежение  в региона.

Тръбопроводът, който трябва да бъде завършен до 2025 г., беше проект на стойност 6 милиарда евро, в който участваха Израел, Кипър и Гърция, и който щеше да изпраща 10 милиарда кубични метра (bcm) годишно газ от находища край бреговете на Израел и Кипър към Европа през 1900-километров тръбопровод.

EastMed избягва Турция, която е дразнител на САЩ, НАТО и Европейския съюз  и която иска да се превърне в регионален  енергиен център  , тъй като е домакин на  газопровода за  природен газ Турски поток, който доставя до 31,5 bcm газ годишно за Турция и Южна и Югоизточна Европа. В момента Турция има два  тръбопровода за внос на суров петрол : тръбопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC) от Азербайджан и тръбопровод от северен Ирак до Джейхан, Турция. Значителни обеми суров петрол и петролни продукти от Русия, Азербайджан и Казахстан преминават през  турските проливи  за Европа.

Оттеглянето на подкрепата от САЩ обрече проекта на провал, въпреки че беше  проект на ЕС от общ интерес . Проучване, финансирано от ЕС,  съобщава , че  „проектът EastMed е технически осъществим, икономически жизнеспособен и търговски конкурентен“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи победна обиколка и  извика : „Този бизнес не може да се направи без Турция. Защото ако [газът] трябва да се пренася в Европа от тук, това ще стане само през Турция.“

САЩ отмениха проекта отчасти, за да намалят напрежението, но само отслабиха и  влошиха нещата в Гърция  и насърчиха тупането в гърдите от страна на Ердоган, гарантирайки, че ще бъде тежко, ако Турция не постигне своето в бъдеще.

През октомври главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер каза, че руският газ може да бъде пренасочен към Турция, ако инфраструктурата е налице, имайки предвид спрения  газопровод Южен поток, който трябваше да изпраща руски природен газ през Черно море до България и нататък към Гърция, Италия, Сърбия, Унгария, Словения и Австрия.

Милър каза „бих искал да ви напомня, че  имаме опит в подготовката за изпълнение на проекта „Южен поток“, който първоначално беше планиран да има капацитет от 63 милиарда кубически метра [на година]. Следователно, ако говорим дори за техническата документация за разработването на трасето, за „Южен поток“ – всичко това вече беше направено навремето“.

След това Ердоган каза: „Няма да има чакане“ на  предложението  на руския президент Владимир Путин за износ на повече газ за Турция през „Турски поток“ и за създаване на руски газов хъб за Европа в Турция. Правителството на САЩ  изрази своето противопоставяне, като говорител каза: „…продължихме да призоваваме нашите съюзници да предприемат стъпки за диверсификация на своите енергийни източници, за да намалят енергийната зависимост от Русия. А в случая с Турция, ние работим в тясно сътрудничество с тях, за да подпомогнем собствените им усилия за подобряване на енергийната сигурност в дългосрочен план.

Путин и Ердоган натовариха своите експерти да изработят идеята, която ще се сблъска с много предизвикателства. Въпреки че хъбът, подобно на NordStream, може да предлага газ на Европа на по-ниски цени от втечнения природен газ, внасян от САЩ, Вашингтон ще работи за спирането на проекта, за да навреди на Русия и Турция, за да запази печалбите на американските продавачи на газ, които са  увеличили износа  към Франция с 421% през първите осем месеца на 2022 г. и да отслаби Европа като икономически и политически конкурент на САЩ.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Може би най-накрая осъзнал какво се случва, френският президент Еманюел Макрон  разкритикува САЩ  (и Норвегия) за продажбата на газ на Европа за повече от 3-4 пъти вътрешните цени на САЩ.

Новоизбраният италиански премиер Джорджия Мелони  одобри концесии  за сондиране за газ в Адриатическо море, за да подкрепи сделката на нейния предшественик от април с Алжир за  увеличаване на вноса на газ с  40%. Готово ли е новото правителство да говори с Турция и Русия за нови източници на газ, за да свали цените? Може би Мелони може да привлече предшественика си Силвио Берлускони да използва  приятелството му с Путин, за да гарантира, че Италия ще се включи в действието.

По отношение на петрола, наскоро Украйна обяви спирането на доставките на петрол за Унгария чрез тръбопровода `Дружба`, поради „падане на напрежението“. Унгарската нефтена и газова компания MOL обяви, че има достатъчно резерви, но унгарският премиер Виктор Орбан може да си припомни  скорошната си среща  с турския президент Ердоган и да започне да проучва енергийните възможности за Унгария.

Един удар Орбан-Ердоган, който ще свърже най-ненавижданите от Европейската комисия (да се чете „независими“) политически лидери, може да мотивира ЕС да затрудни процеса на одобрение, въпреки че злобното поведение в крайна сметка ще навреди на Европа.

Други предизвикателства ще включват разрешаването на това, което двете страни имат предвид под „хъб“.

Това означава ли директно преминаване на руски газ към Европа, или пазарно място за определяне на спот и бъдещи цени на природния газ, като  Henry Hub  в САЩ?

Турция ще предпочете последното, за да се утвърди като енергиен хъб за Европа и Евразия.

Привличането на участници за финансиране, изграждане и поддръжка на тръбопровода ще бъде трудно, тъй като САЩ и вероятно ЕС ще ги атакуват със санкции, като санкциите на САЩ срещу  Nord Stream2 AG, строителя на тръбопровода, и срещу руския  тръбо -полагащ кораб  “Фортуна”.

И някой взриви Северен поток 2, така че кинетичен отговор от неизвестни страни не трябва да се отхвърля, особено ако Русия спечели или поне не загуби войната в Украйна. ( Достъпът до Черно море  за държави извън крайбрежието е ограничен, така че друга диверсионна операция ще бъде по-трудна, отколкото в Балтийско море.)

След това, тъй като газът ще отива към страните-членки на ЕС, законите и разпоредбите на ЕС, като  Третия енергиен пакет  , ще влязат в действие. Третият енергиен пакет, който налага „отделяне на собствеността“, т.е. отделяне на операциите по производство и продажба на компании от техните преносни мрежи; споразумения за взаимно свързване; и достъпът на трети страни до тръбопровода беше една от причините Южен поток да се срине. ЕС няма да бъде гъвкав по отношение на условията, които може да наложат Турция да отдели  BOTAŞ от държавните тръбопроводи за суров  нефт  и природен газ и търговската компания, политически чувствително начинание за Ердоган.

Основата на бизнеса с природен газ са  дългосрочни договори , обикновено 15-25 години, и включват разпоредби като вземане или плащане, за да се гарантира стабилност и предвидимост. Необходим е дълъг срок на договора, за да се осигури финансиране на проекта, но това беше проблем, когато европейците отидоха да пазаруват газ в Катар и се отказаха от очакванията на Доха за  20-годишно споразумение  (като Германия, подписана със САЩ за втечнен природен газ), тъй като то противоречи на плана му за преход към зелена енергия. По-рано Катар заяви, че ще „е солидарен“ и ще удовлетвори съществуващите споразумения с Европа, вероятно насърчен от решението на ЕС да  прекрати антитръстовото разследване  срещу QatarEnergy.

След саботажа на Северен поток 1 и 2, единствените газопроводи, останали в експлоатация, са Балтийската тръба (от Норвегия до Полша), Турски поток, Южният газов коридор (озербайджан към Европа), газопроводът Ямал-Европа (от Русия през Украйна, но потокът  намалява  през 2022 г.) и два тръбопровода от Алжир, TransMed и MedGaz, като и двата могат да увеличат капацитета си.

Нигерия и Алжир са ключови  доставчици за Европа  и възобновиха плановете си за изграждане на 2485 мили  Транссахарски газопровод  (TSGP), който ще изпраща 30 bcm/годишно нигерийски газ към Европа през Алжир.

Алжир обаче, може да няма достатъчно честотна лента, за да поеме този проект, когато страната е изправена пред други проблеми, като неадекватна инфраструктура, корупция, лошо управление и висока безработица. А Нигерия, най-големият износител на втечнен природен газ в Африка, отбеляза спад на износа на петрол и газ от 2020 г. насам и добива между 60% и 68% за използване, така че е малко вероятен източник на газ, който да замени скъпия американски втечнен природен газ.

И така, връщаме се към Израел, Кипър и Гърция.

Завръщането на Нетаняху начело на Ерусалим може да е възможност за него и Ердоган да избегнат лошата химия, която преди това тормозеше отношенията им.

Турция и Израел предприеха стъпки за нормализиране на връзките, които бяха в застой след израелското нападение през 2010 г. на кораб с хуманитарна помощ, насочен към Ивицата Газа, което причини смъртта на десет турски граждани. Ердоган  поздрави  Нетаняху след неотдавнашната му победа, „при условие, че правата на палестинците и статутът на Ерусалим се зачитат“, въпреки че това може да е проблематично, тъй като Нетаняху наскоро заяви, че  израелско-саудитската нормализация  може да сложи край на израелско-палестинския конфликт.

Ще видят ли Израел и Турция възраждане на газопровода до Турция, след като EastMed вече не съществува? Египет е единствената близка страна с  капацитет за износ на втечнен природен газ  и Израел разчита на него за износ на газ извън региона. Миналата година Израел и Египет  обмислиха плановете  си да пренасочат тръбопровода EastMed, за да заобиколят Кипър и да преминат през Египет, вариант, който се смяташе за „по-ефективен и жизнеспособен“.

Тръбопроводът до Турция ще се сблъска с  няколко препятствия, като например необходимостта от транзит през кипърската морска изключителна икономическа зона. Никозия каза „не“ на всеки тръбопровод преди обединението на острова и преговорите за обединение в момента са в застой. Обикновено непримиримостта на Никозия би изисквала намесата на Вашингтон и Брюксел, но САЩ се противопоставиха на EastMed, така че вероятно няма да подкрепят алтернативата. Освен това, Вашингтон и Брюксел ще се противопоставят на проекта, ако смятат, че той ще се свърже с обсъждания турско-руски център, тъй като увеличеният обем от находищата в Израел и Кипър ще бъде използван от Москва и Анкара, за да се опитат да осигурят финансиране на проекта.

И тъй като отношенията между Нетаняху и Ердоган може да се подобрят, да се надяваме, че отношенията между Нетаняху и Байдън ще се подобрят, въпреки близките отношения на Нетаняху с бившия президент Доналд Тръмп и противопоставянето му на ядреното споразумение с Иран на администрацията на Обама. Въпреки, че кандидатът Нетаняху  обеща да „неутрализира“  посредниченото от САЩ за израелско-ливанско споразумение за морска граница, дали министър-председателят Нетаняху вместо това ще постави като приоритет подобряването на отношенията с арабските държави, защитата срещу посредниците на Хизбула на Иран и справянето със забавящата се икономика на Израел?

Дори Нетаняху и Байдън да са в по-добри отношения, Нетаняху неизбежно ще посочи, че въпреки спирането на EastMed от САЩ, Израел е сътрудничил на усилията на САЩ да уредят проблема с морската граница с Ливан, за да успокоят Иран, за да възобновят ядрената сделка, въпреки че сега изглежда, че  няма да се случи. Нетаняху ще призове този маркер и вероятно, когато е най-малко удобно за Байдън.

Съпротивата на САЩ срещу хъба Русия-Турция вероятно ще се прехвърли към израелско-турския тръбопровод. Мнозинството от турците  не подкрепят  подобряването на връзките с Израел, но ако Ердоган успее да превърне това в проблем за работни места преди изборите през 2023 г., той може да си осигури (неохотно) одобрението на обществеността и да успее по-добре да устои на опозицията от Вашингтон и Брюксел. От друга страна, Израел може да поеме тежестта на Ердоган, като избере да построи тръбопровод до Египет, който ще понижи температурата в Източното Средиземноморие, като избегне повторението на предишната  намеса на Турция в работата на проучвателните кораби, работещи за Кипър.

Ще се присъедини ли Израел към проекта Русия Турция? Кой ще плати за това в лицето на съпротивата на САЩ? Вашингтон ще се бори с всеки проект, който облагодетелства Москва, а Байдън ще иска да запази своите зелени съюзници доволни, като не се откаже от решението да отмени EastMed, като подкрепи алтернативен проект.

Израел вероятно ще пропусне опита си да се присъедини към центъра Турция-Русия. Това ще направи американците щастливи и ще запази честотната лента на израелското правителство, защото то има по-важни проблеми, с които трябва да се справи, като икономиката, отколкото да води битка с Вашингтон.

В крайна сметка Русия и Турция ще имат пълни ръце, за да решат различните си визии за хъб. Израел трябва да се справи с Турция и Кипър по паралелни пътища. Ерусалим и Никозия се радват на тесни връзки, които може да доведат до „справедливо и бързо разрешаване“ на  спора  за офшорно газово находище, а Израел вече каза, че затоплянето на връзките с Турция  няма да навреди  на „стратегическите му отношения“ с Кипър. Израел и Турция могат най-добре да продължат напред, като се съсредоточат върху търговията, въпреки че Ердоган редовно ще напомня за загрижеността на турците за благосъстоянието на палестинците.

Администрацията на Байдън отмени EastMed, поради опасения за околната среда и отслаби Европа заради тръбопровод, за който малко американци се интересуваха. След това, след като усложни стремежа на Ерусалим да достави своя газ на пазара, Вашингтон наложи демаркацията на границата между Израел и Ливан, която ще увеличи средствата за Хизбула, независимо от това, какви „контроли“ Вашингтон си представя, че може да организира. Вашингтон също антагонизира Гърция, като същевременно раздуха допълнително егото на Ердоган.

Европа има една последна опция за природен газ и тя е в Африка. Там Алжир,  10-та по големина страна-добиваща газ  в световен мащаб, изпраща по-голямата част от износа на газ към Европа, а Нигерия,  основен доставчик на LNG  за Европа, може да бъде решението. (Това може и Либия, при условие, че някога избухне мир.)

Американските конгресмени изразиха загриженост относно руските  оръжейни сделки  с Алжир, но това е безпокойство за европейските лидери, които трябва да обмислят, как могат да подкрепят надграждането на алжирските тръбопроводи TransMed и MedGaz и да изградят нигерийско-алжирския TSGP, така че да спрат да плащат четири пъти повече от пазарната цена за американски LNG. И след като Китай сложи край на блокирането заради COVID, той скоро ще се върне на газовия пазар, наддавайки се срещу Европа за наличните доставки.

Ако САЩ се противопоставят, тогава трябва да обяснят на Европа как транспортирането на LNG през океана, със специализирани кораби, има по-малко въздействие върху околната среда, отколкото осигуряването на газ по-близо до дома. Меркантилизмът е това, което правителствата понякога правят, но проповядването на Зелената религия, докато се очаква Европа да зависи от скъпия, вносен американски LNG, е нещо, което създава лошо име на лицемерието.

TGSP ще струва 13 милиарда долара, а държавният секретар по петрола на Нигерия  уверено твърди: „Ще получим финансиране от Европа.“ TSGP също ще изисква техническа помощ, за да помогне на Нигерия да излекува прекъсванията на добива и да спре изгарянето на свързан газ, а френската  TotalEnergies  и  италианската Eni  са готови да помогнат.

Това е възможност за Европа да  ангажира Алжир  в „дългосрочно стратегическо партньорство“ за природен газ и електроенергия, но Алжир може да се съмнява в искреността на ЕС, тъй като членовете на  Европейския парламент  искат ЕС да преразгледа своето  споразумение за асоцииране  с Алжир в светлината на нейните оръжейни сделки с Русия. Алжир има много вътрешни предизвикателства, като забавяща се икономика и висока безработица сред младите хора, но неотдавнашното създаване на Висшия енергиен съвет може да означава, че лидерите на Алжир са готови да работят. И Франция се стреми да възстанови отношенията чрез икономическо сътрудничество, въпреки че Китай сега е  най-големият търговски партньор на Алжир .

EastMed беше добър за Европа, но за щастие континентът има близки потенциални партньори в Алжир и Нигерия (и някой ден Либия), които могат да му помогнат да осигури своето енергийно бъдеще и може би след това да помогне за справяне с други предизвикателства, пред които са изправени Европа и Африка.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *