АкцентБългария

Продължаваме да имаме правото да търгуваме с руски петрол, което драматично променя стойността на рафинерията Лукойл Нефтохим

Политическият ни елит прекрасно разбира какво трябва да се направи за Шенген. Въпросът е, че поради неудобството от факта, че не може да го свърши, се представя различна картина, в която по реминисценция от комунизма се обвинява врагът, който е на запад и ни мисли лошото. Респективно по тази причина се отричат вътрешни противоречия. Хитът от днес, изречен от известен икономист, е, че пречим на Ротердамското пристанище. Положението е „нерде Стамбул, нерде Ямбол“. България и Румъния не случайно са в пакет, а те са в пакет, защото са единствените страни, приети подусловие в ЕС през 2007. Условието всъщност е да се направи съдебна реформа, а двете страни не покриваха най-важния критерий, а именно върховенството на правото. По тази причина двете страни се сдобиха с т. нар. механизъм за правна проверка, който всяка година изнася доклади, че реформа не се прави, че усилията не са достатъчни и единствено в България до ден днешен липсват ефективни присъди по високите етажи. Различаваме се дори от румънците, които вкараха почти цял кабинет в затвора. Най-големият хит, упражняван в момента от властта, е как може, видите ли, Холандия да ни съди за механизъм, отпаднал още през 2019 г., а те продължавали да настояват за него. А погрешно решиха, че е отпаднал, защото България вече отговаряла на върховенството на правото, нищо че през 2020 г. EП определи България като държава с проблеми в правото. Казвам всичко това, защото да присъстваш в Шенген без да имаш върховенство на правото е нещо като да имаш акт 16 за една сграда, без да си получил акт 15 – като да притежаваш фасада на нещо неизползваемо, т.е. дори и технически да отговаряш на изискванията, реално не се оценява човешкият фактор, задвижван именно от механизмите на правото. Това коментира в студиото на Алтернативата Евгений Кънев, управляващ съдружник на Маконис, компания, специализирана в сливания и придобивания.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Наблюдаваме поредица от гафове. Видяхме как човекът, който разкри измамите на Капитан Андреево, беше уволнен. А какво да кажем за миграцията, която пък е грижата на Австрия. Всеки ден стават по две катастрофи с мигранти и това са засечените случаи. Представете си колко нехванати има. В осем независими европейски издания вече бяха публикуваха данни за мигрантския поток.
Днес единственият инакомислещ в БСП бе изключен от групата, защото се осмели да стане и да заяви, че всъщност това е цивилизационен избор. Трагедията е, че всъщност имаме БСП от 1998-9 г. Трагично за България е, че партия, която скъса с представителството си в ЕП и не се среща с никого от останалите европейски социалдемократически партии, застана заедно с Възраждане на барикадата, което означава че са просто едно изнесено представителство на Путин в България.


По повод придобиването на рафинерията Лукойл Нефтохим сценариите са основно два. И тук има един ключов в момент – че ние продължаваме да имаме правото да търгуваме с руски петрол, което драматично променя стойността на самата рафинерия. В този смисъл оценката на компанията зависи от перспективите ѝ. Няма да бъде толкова лесен моментът, когато ще отидем към вариант продажба, защото този актив е изключително важен за Русия, стратегически много по-важен от този в Италия. Тепърва алтернативите на руския нефт ще пробиват в Черно море. Има информация че Турция прави тръбопровод свързващ средиземно с Черно море и оттам ще започне да пристига петрол. Така за Путин става много важно да притежава нашата рафинерия, като и контрола върху това кой може да продава нефт оттук нататък. Допускам, че няма да се стигне до момента да имаме причина да придобиваме форсмажорно.
Ръководството на Лукойл Нефтохим все повече ще се оказва в обективна невъзможност да реализира обеми. По думите на новия американски посланик, в САЩ също имат сериозно отношение към казуса, но за мен е неизвестно кой ще стреля пръв – дали Путин, който ще реши да прекрати доставките за да създаде хаос, както направи с Газпром, или ние под друг чужд натиск, тъй като в България няма кой да вземе подобно решение, също да решим да вземем оперативния контрол. Най-вероятно това ще се случи в момента, когато ще можем да осъществим други, неруски доставки, защото иначе създаваме остра криза на доставки в България. Ако притежаваш пазара на едро, защото това е реално монопола, и можеш да контролираш всички останали на дребно, защо ти е да продаваш на ниски цени? Какво се случва тогава със свръхпечалбата, която може да се образува в Нефтохим и можем ли действително да я вземем, както обещава Правителството. Всичко зависи от това дали Лукойл ще има възможност да изнася, защото Правителството от една страна казва, че не може да не ги остави да изнасят, защото имат много отпадъчни продукти, които няма какво да правят, а от друга – твърдят, че разрешават въпросния износ до 5 март. Какво става обаче от 5 март 2023-а до 31 декември 2024 г.? Неизвестните са много, понеже това е стресиран актив. Ако стигнем до вариант за сделка, защото Лукойл ще искат да спечелят от тази сделка, не очаквам веднага да се появи стратегически играч, но е много възможно това да e най-големият частен американски фонд със сериозни интереси в енергетиката. Ако съчетаем това нещо с изказването на новия американски посланик е много вероятно рафинерията да бъде купена с американски капитали. Въпросът е дали Радев ще разполага с козове да блокира, защото полето му на маневриране доста се стеснява.
ДПС също се активираха и предстои да видим кой е основният мотив или пък примерно забраната на всякакъв износ, вкл. за страни, които са във война с Русия. Дали ще се намери някой да даде пари на Лукойл зависи в каква среда се работи по тази сделка – ако тя е приятелска, Лукойл ще има една сила в преговорите, но в условията на италианската сделка ще има съвсем друг тип. За съжаление, когато няма перспектива и когато продаваш актив, който не знаеш дали утре ще работи, ти реално продаваш активи и пасиви. Тук имаме елемент на непазарна сделка, защото реално липсва пазар, който да измерва нещата и всичко е въпрос на сила на преговарящите страни, уточни в заключение експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *