Очевидно е, че изпълнителната власт бави предоставянето на военна помощ на Украйна

Повечето страни, предоставящи помощ, обявяват какво дават, но невинаги с изчерпателен списък на предоставяните количества. Има и случаи военната помощ да не се обявява. Избрахме път, който да не дразни обществото и да не предоставя възможност за дебат, което вероятно е и целта. МО и МС решиха да избегнат този дебат. Документите съдържат класифицирана информация, но по медиите излезе, че са разделени на средства, отиващи за подготовка на украински военнослужещи, в частност бойни санитари и боеприпаси, които бързо да стигнат до фронта. Тъжното е, че след 10 месеца война и четирицифрен брой украински жертви продължаваме да се съобразяваме със съгражданите ни, поддали се на руската пропаганда. Не виждаме опит от страна на сегашните управляващи да обяснят понятието „национален интерес“, коментира в студиото на Алтернативата проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Има редица изследвания, показващи, че дори в сравнение с първите месеци след войната, към ден днешен намалява броят на хората, подкрепящи руската позиция, но все повече намалява и броят подкрепящите украинската. Все пак последните преобладават. Нараства и масата хора без позиция и неориентирани. При тях явно работи идеята, че трябва да бъдем неутрални, което е невъзможно. Проблемът в дългосрочен план е, че тази огромна аморфна маса е податлива на най-различни внушения.
Странни са позициите на БСП. Държанието ѝ в конфликта е неадекватно. Два дни след войната апелираха да помагаме на бесарабските българи (250 хил.) в Украйна и едва ли не да ги евакуираме оттам. Така възприеха изключително удобна на Кремъл теза, наред с факта, че гласуваха срещу обявяването на Русия за страна агресор в ЕП. А в Парламента имаме и още една партия със силно изразени проруски позиции – Възраждане. Янев изглежда поливалентен.


Украйна е в пъти по-малка от Русия и ако бъдат оставени сами една срещу друга, рано или късно, независимо от храбростта и героизма, ресурсите на Украйна ще се изчерпат. Затова и сме длъжни да ѝ помогнем да се защити. Не само от морална и геостратегическа гледна точка най-добрата защита на националните ни интереси, както и предотвратяване на агресия срещу България в близките десетилетия, е важна каузата Украйна да се защити. Така тя би била сериозна спирачка пред агресивните намерения на Русия. Като че ли не разбираме този ясен практически интерес и няма кой да го обясни.
Страните, разбиращи и моралния, и стратегическия интерес на ситуацията, дадоха помощ на Украйна още преди 9 месеца. Хората там гинат ежедневно. И днес има обстрел на Киев с безпилотни летателни апарати. Херсон само днес е обстрелван многократно. Какво още чакаме?! Решението за предоставяне на помощ бе прието с огромно мнозинство и не виждам каквато и да било причина гласувалите на 3 ноември днес да не настояват за изпращането на помощ. Очевидно е, че изпълнителната власт бави. Внесоха предложението след месец в парламента, а можеше да го направят още на третия ден.
Ние поначало нямаме запаси от нови боеприпаси, но имаме какво да дадем. Предполагам, че складовете са пълни и имат ресурс, минават и проверки за годност. Все пак не сме фирма, която изпълнява договор срещу заплащане. Даваме това, с което разполагаме, във вида в който е. 100% гаранция няма как да бъде дадена.
Предполагам, че основно са включени снаряди за 122-милиметрови и 152-милиметрови оръжия, снаряди за системи за залпов огън от типа „Град“, зенитни средства от типа „Стрела 2“, които без проблем могат да работят по иранските дронове, както и зенитни установки. Но министърът на отбраната ще подходи консервативно. От публични негови изявления стана ясно, че не можем да поддържаме Миг-29. И тук изпълнителната власт трябваше да е по-активна и да провери възможностите за кръговите сделки, при които срещу нашето съветско въоръжение бихме получили също използвано въоръжение, но по-модерно и съвместимо с въоръжението на НАТО (по модел на “Чехия, Словакия и Гърция), но ние не се възползвахме. Най-видимият политически интерес и от страна на Украйна, и от страна на западните страни е ново модерно въоръжение – „Пейтриът“ и модерни френски танкове.
Абсолютно ясно е, че Путин се провали, започвайки тази война. Те вече сами не си вярват, че новопридобитите територии са руски. Украинската армия има моралните височини и държи. Украинците действат принципно и изпълняват ангажиментите си. Американската администрация също няма единно мнение. Точно такъв е случаят с „Пейтриът“ и „Хаймарс“. Но постепенно се създава разбирането, че украинците са сериозни и могат да победят, когато демократичният свят им помага. Затова и помощта трябва да е решителна, посочи в заключение проф. Тагарев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *