България

Необходимо е да се създаде редовно правителство, което да пресече служебната власт

Доволен съм, дори съм горд от факта, че участвах в създаването на новото обединение, защото ми е ясно, че има нужда от концентрация на политическите сили, желаещи твърд проатлантически и проевропейски курс, готова да се бори с пандемичната корупция, наследена от Борисовото управление. Във външнополитически план ние ще работим усилено за това България да бъде член на Шенген и Еврозоната. Във вътрешно политически план трябва да се работи в областта на управлението на общите пари, т.е. на бюджета, и те да отиват по предназначение, а не по чекмеджетата на ГЕРБ. Ако хората искат промяна по тези приоритети, ги моля да подкрепят новото обединение. Направихме всичко необходимо, независимо от различията си, да съберем на едно място именно политическите сили, желаещи промяна. Отдавна е известно, че един от секторите, където най-много се краде, е пътното строителство. Мислил съм си защо хората от Северна България продължават да гласуват за ГЕРБ, след като Борисов направи всичко възможно да завърши автомагистрала Тракия, а в Северна България строителството толкова години буксува. Заради това има дисонанс в развитието на двете части на страната. Толкова много публична информация има за кражбите и фирмите, на които им се даваха пари в чували напред, а никой не предприе разследване. Няма нужда да идва Европрокуратурата, когато всичко е ясно. Това коментира в студиото на Алтернативата ген. Атанас Атанасов от коалицията ПП-ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

В Кърджали и региона има сериозна симбиоза между ГЕРБ и ДПС. Хората там чудесно знаят как се работи в Общинския съвет и как двете партии заедно вземат решение, за да раздават едни пари под масата на техните фирми. Останалите малки общини също се контролират от администрация, назначена от ДПС в съдружие с ГЕРБ. Ще положа всички усилия това да се разбие. На второ място съм в 23 район, където водач е Кирил Петков и тук също ще положим много усилия, защото е важно да повишим и резултата си в София. Но в Кърджали ще дадем сериозен отпор на феодалния модел.
Един от големите проблеми на България е, че законът не се прилага еднакво спрямо всички. Днес обаче ножът е опрял до кокала и трябва да е ясно, че без да се разследват корупционните практики от управленията на Борисов, нищо не може да мине. Той е осъзнал, че е специфичен воденичен камък за държавата, но страхът, че може да бъде разследван го кара да се бута отпред, за да стане ясно, че без него не може да се случи евроатлантическото обединение. Това не е така и ангажименти, че няма да бъде разследван не могат да се поемат. Имам тежки съмнения, че самият Борисов е евроатлантик. Пред нас продължава да стои въпросът за прекарването на т.нар. Турски поток – стратегическа задача на Русия да заобиколи Украйна. Тук е необходимо парламентарно разследване. Съгласно закона ДАНС е длъжна в еднаква степен да информира президента, премиера и председателя на НС и тогавашният доклад е стигнал до Радев, Борисов и Караянчева. Какво направиха те, за да защитят българския национален интерес?
Президентът се държи като монарх. Получи се ефектът, че агресивната война на Русия поляризира българското общество, а Радев с определени свои действия и бездействия показа, че обслужва руските интереси и действа като агент на влияние на руснаците у нас.
В крайна сметка трябва да работим институционално. Затова планът ми е в следващото НС да предложа създаването на парламентарна комисия, която да изследва действията на сл. правителство по отношение изпълнението на решението на НС за предоставяне ВТП на Украйна. Със свое изказване в Брюксел Радев се постави над решението на НС, като така даде указание на правителството си, че то трябва да престане да го изпълнява. И ако публичната информация се потвърди е редно да се внесе искане за отстраняване. Имаше и информация, че САЩ са готови да ни предоставят тяхно съвременно въоръжение за $200 млн.
Убеден съм, че обединението ни ще бъде първа политическа сила и трябва да направим всичко необходимо да се създаде редовно правителство, което да пресече тази служебна власт, защото тя злоупотребява и контрол върху нея липсва.
Имаме проблем в областта на националната сигурност. Явно е, че главнокомандващият се намесва там постоянно.
Започна нова пропагандна теза, че Борисов не е в списъка Магнитски. Да, не е, но пък ковчежникът му е вътре. САЩ пазят собствените си интереси, показвайки, че в България има сериозен проблем, който трябва да бъде решен. Затова е важно да се отправят послания към този сегмент български граждани, които не ходят да гласуват. Демократичните сили имат нужда от силен тласък, за да можем да променим нещата в страната.
Единствената политическа сила, излязла вчера с обща декларация по повод уволнението на Морфов, е ПП-ДБ. Истинска арогантност е да бръкнеш в сърцето на културата. Хората осъзнаха, че ГЕРБ действа със средствата и методите на БКП и това не е дребнотемие. По какво си приличат Борисов и Гешев – и двамата са завършили прословутата школа в Симеоново. Борисов продължава да се радва на масова подкрепа по простата причина, че е оплел големите общини с подкрепящи го калинки. Колкото и да е грубо, ще се наложат сериозни кадрови промени. В противен случай държавата ще продължи да буксува, прогнозира в заключение ген. Атанасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *