България

Върху ГЕРБ се оказва съществен натиск, тъй като лидерът ѝ е потенциален кандидат за Магнитски

В пресконференцията си Гешев не даде отговор как се направени записите, от които се черпи информацията, и те бяха представени на обществеността в доста откъслечен вид. Ако ще се показват записи, те трябва да се представят в пълнота. Говорителят на Прокуратурата, Сийка Милева, заяви, че няма представа как са създадени записите, които са открити в хода на друго обвинение. Така че ако Държавното обвинение искаше да бъде истински убедително, трябваше да предостави по-достоверни доказателства, а и в рамките на пресконференцията не бяха представени никакви насрещни мерки. За автентичността на записите нямаше и дума. Когато идеята е да запознаеш българското общество с нещо, е редно да представиш цялата налична информация или да изчакаш, докато събереш повече данни и да си сигурен, че уликите ще доведат до нещо съществено. Много по-убедително е да кажат, че вече са предприети действия. А сега пресконференцията се оказа огромна бутафория, чиято основна цел беше в показаните презентационни картинки да бъдат въвлечени две политически формации, които се явяват на изборите в предизборна коалиция – ПП-ДБ. Имаме гл. прокурор, който си позволява за пореден път да говори с недомлъвки, без да стъпва на данни и факти. Това коментира в студиото на Алтернативата адв. Емил Георгиев от инициативата Правосъдие за всеки.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Скептичен съм, че в момента е налице някакъв заговор, а и прокуратурата не може да се похвали със съществени успехи в борбата със сериозните криминалните елементи. Демерджиев твърди, че са предадени много материали и че разполага с информация, че по тях не се работи. И тук идва най-същественият момент в правната ни действителност и той е, че за да бъде ангажирана нечия наказателната отговорност у нас, е нужна адекватна намеса от страна на Прокуратурата – тя има единственото правомощие да привлича под наказателна отговорност във връзка с престъпления от общ характер. Друг не може да я замести и ако тя реши да бездейства, просто бездейства. Органите на съдебната власт не са в състояние да коригират такива отклонения или несъответствия, свързани с ангажиментите на прокурорите.
За всички партии, които до момента са поставяли съдебната реформа в програмите си или са ѝ отдавали подобаващо значение, е ясно, че в стаята има огромен слон, за който трябва да се полагат големи усили да не бъде забелязан, а и с пресконференциите си самият слон достатъчно често ни напомня за себе си. ПП-ДБ са разписали в програмата си мерки, вкл. внасяне на конституционен проект за изменение на Конституцията в частта, свързана както с гл. прокурор, така и с правомощията на институцията.
От Правосъдие за всеки имаме конкретни предложения и получихме уверение, скрепено в споразумение, от представители на ПП-ДБ, че наши идеи ще бъдат повдигнати в рамките на конституционен дебат, тъй като едно от средствата за сплотяването на бъдещия парламент е да се отпочне този дебат. Разбира се, нужно е и правителство.


Заявките на ГЕРБ и ДПС в тази посока не ми се виждат искрени. Наблюдавам процеса в първо лице. Скоро имаше изявление на Борисов, който твърдеше, че след изборите ще се подкрепят определени законодателни инициативи – конкретно Закона на Зарков, както го нарече. Дали един закон е конституционен или не може да каже единствено Конституционния съд и може би няма да е лошо да бъде сезиран, за да се произнесе и да имаме окончателна яснота. Истински довършена би била реформата в частта за гл. прокурор само след изменение в Конституцията. Функциите на гл. прокурор са така залегнали в Конституцията ни, че по-трайните и устойчиви изменения минават единствено от там. Това е и истинското опасение на Гешев и това е, което предизвиква фишеците, на които сме свидетели в момента. Върху ГЕРБ се оказва съществен натиск, тъй като лидерът ѝ е потенциален кандидат за списъка Магнитски. Това обяснява и нервността му и реториката за подкрепа на т.нар. Закон на Зарков. Гешев се притеснява това да не се случи и при всяка възможност атакува специализираното правосъдие, включително и сега.
Предприехме стъпки към подкрепа на коалицията заедно със 70 други неправителствени организации, тъй като ПП-ДБ приеха да се ангажират с наши цели и теми. Даваме си сметка, че единственият път за осъществяването им минава през парламента. Готови сема да окажем всякаква подкрепа за разписването на текстовете и тяхното отстояване, както и да подпомагаме със сътрудници като, например, адв. Величков.
Колкото до създаването на правителство, ми се струва, че този път залогът е сериозен и ако първата сила има значителна преднина, знаците стоят добре за едно бъдещо правителство, посочи в заключение адв. Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *