България

Само човек с потенциала на Гешев можеше да улесни в такава степен усилията за съдебна реформа

Един от флагманите на зловредното руско влияние е самият главен прокурор Иван Гешев – флагман с бездействието си. Има доволно много данни за руска намеса в серия фатални инциденти с български погреби и складове за боеприпаси. Конкретно за Петолъчката имаме данни за взривно устройство. Гешев беше и все още е компетентен да разплете тези случаи. Прокуратурата е господарят на досъдебното производство и на разследването. В разговора, който е анонсиран с мое участие, не участва Къро по простата причина, че не е в България. Разговарях със защитен свидетел на прокуратурата, от когото исках информация. Бих говорил с всеки, стига той да ми предостави проверими и достоверни доказателства. Работата ни е да събираме доказателства и да се борим с корупцията. Не чух в записите да се коментира темата за убийство на когото и да било, както и за насилствени методи. Мой информатор беше задържан. Имам основание да смятам, че иззетото от дома му всъщност е подхвърлено от органите на реда. Това коментира в студиото на Алтернативата разследващият журналист от сайта Бърд, Димитър Стоянов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Флашките със записите няма как да са в дома на Делян Георгиев по простата причина, че трето лице, за което имам подозрение кое е, е правило тези записи. Те не съдържат данни за състав на НК по простата причина, че там няма престъпление; извадени са извън контекста и са орязани: орязан е доклад на Европол за това в каква посока са отишли парите, генерирани от Ружа Игнатова, но явно на Прокуратурата не ѝ харесва въпросните данни да бъдат огласени. Скоро обаче докладът ще стане публичен. Всичко започна от огласяването на данните за убийството ѝ; че Таки и хората около него са хипотетично замесени в убийството и че началника на сектор „Убийства“ в ГД Национална полиция, Михаил Наумов, е техен чадър, защото е на заплата при наместник на Таки. Тогава започнаха и проблемите.
Очернящата кампания по мой адрес съвпада във времето с момента, в който доказателствата по делото за убийството на Любо Иванов попаднаха в нас. Кой е имал интерес този човек да умре и защо той е събирал данни за нарушения и корупция в ГД Национална полиция не мога да знам, но очевидно е имало хора, които са били наясно по какво работим ние. Направен бе опит да ни се попречи да огласим данните.
Публикацията за данните на убийството на Ружа Игнатова е факт. Ясно е и кой е човекът, артикулирал тезата. Въпросът не е кой е извършител, а кой е поръчител, както и къде са парите – губят се няколко милиарда. Вероятно активите са в пъти повече. Схемата на Игнатова няма как да функционира без чадър на най-високо ниво. На този етап стигаме до доказателства, че в МВР никой не иска да работи по това убийство, няма поръчка за международна правна помощ и се прави всичко възможно историята да бъде заглушена в България. Само човек с интелектуалния потенциал на Гешев можеше да улесни в такава степен усилията за съдебна реформа. Ако не беше активното му мероприятие, историята щеше да потъне, но той я върна на дневен ред. Не можем да живеем в перманентна корупция. Гешев се опитва да запази настоящото статукво, да запази прокуратурата в състояние на безконтролност, да предотврати прилагането на препоръките на Венецианската комисия и пр. Източниците ми твърдят, че Борисов вече го е предложил като разменна монета, но той не е с такава стойност, че да бъде приет. Смяната му не може да бламира реалната съдебна реформа. В момента прокуратурата, административното правосъдие и общия съд са овладени и дори политическата власт да не е в ръцете на ГЕРБ и ДПС, то съдебната власт е в ръцете им.


Гешев се държи на поста, защото е управляем и има с какво да бъде държан. Т. нар антисистемни партии искат съдебната реформа да се случи, защото е неотложна, има и външни играчи – ЕС с Венецианската комисия и САЩ. Утопия е обаче, че реформата ще започне още на 3 април. За да се стигне до нея се изисква мнозинство, каквото здравите сили нямат. Доскоро партньорите ни действаха с моркова, сега действат с тоягата. ГЕРБ няма да имат свободната воля да решат дали да правят съдебна реформа или не, а ще бъдат принудени да я направят – например да осигурят конституционно мнозинство, посочи в заключение разследващият журналист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *