България

Малката Промяна се забелязва трудно в бързо променящ се свят

Ще се наслушате на приказки, че ние, българите, не сме способни да се освободим сами от зависимостите на прехода и че сме обречени на корупция: за големите – голямата, а за нас – малката корупция, и някак си сме обречени на корупцията и предводителството на онези, които се самоопределят като национален елит, без да можем да влияем върху тези процеси.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Обясняват ни го с особености на народопсихологията, след това с Православието: те са Запазен свят, а ние – Православието, т.е. такива, каквито сме си. Накрая като не помогне нищо, идва на помощ бедността ни и човешкият материал. Истината е, че българският материал е по-качествен от качеството на българските институции и политици. Затова и продължаваме да емигрираме, а емигриращите са доста качествени и произвеждат и раждат навън. Защото мнозина вдигат белия байрак на очакването за Промяна към по-добро и тръгват към чужди страни и чужди правителства. Първо искаха да ни вземат страха. Затова измислиха мутрите, които трябваше да ни „страхуват“, докато овладяват институциите. Сетне искаха да ни вземат парите и ги взеха – занулиха депозитите в банките, предизвикаха банковата криза и ни докараха до $3 заплата. Накрая постепенно ви лишават от желание да участвате в правенето на политика и в случващото се на изборите; обясняват ви, че не може да участвате в Промяната, защото тя е или ненужна, или опасна за България. Затова и вместо нея се предлага Стабилност. Не е проблемът в тях обаче – те правят това, което им е изгодно, а в това, че голяма част от българските граждани продължават да се надяват, че нещо може да се промени, като очакват пасивно незабавни радикални промени и, ако може, те да се случат без тяхно участие.


Докато живеем в променящ се свят, не можем да забележим малката промяна, а тя се случва във всеки момент и с нашето участие. Затова и сегашната ще се случи неизбежно. И не защото ще има телевизионни камери по новите барикади, които ще бъдат издигнати, а защото животът го изисква. И тази Промяна ще засегне и управлявани, и управляващи. Но посоката и темпът ѝ ще зависи от това дали вие ще участвате в определянето на тези посоки и темпове; дали ще промените този Рубикон този път и сега. България се променя всеки ден, всяка минута и вие сте част от тази промяна. Вярвайте най-вече в себе си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *